Koniec z gotowaniem żywych homarów?

W Wielkiej Brytanii procedowana jest ustawa mająca zakazać gotowania skorupiaków żywcem.

Aktualizacja: 07.07.2021 15:52 Publikacja: 07.07.2021 15:46

Koniec z gotowaniem żywych homarów?

Foto: PAP/EPA

Brytyjski parlament proceduje obecnie rozszerzenie ustawy Animal Sentience Bill uznającej zwierzęta za istoty czujące z kręgowców także na skorupiaki. Poprawka ta, uznająca, że kraby czy homary też mogą czuć ból, dałaby skorupiakom większą ochronę prawną. Skutkiem tego restauracjom i sprzedawcom ryb nie byłoby wolno gotować skorupiaków żywcem czy wysyłać ich żywych do klientów pocztą czy kurierem.

Dowody naukowe wskazują, że skorupiaki takie jak kraby i homary mogą odczuwać ból i cierpieć. Dlatego też powinny być uwzględnione w przepisach dotyczących dobrostanu zwierząt. Proponowane przepisy mają objąć ochroną jednak nie tylko skorupiaki, ale także głowonogi – ośmiornice i kałamarnice.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement
Przemysł spożywczy
Starbucks zakazuje pisania imion kandydatów na prezydenta na kubkach. „Zbyt polityczne”
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Przemysł spożywczy
Węgry nagle zniosły embargo na mięso z Polski i innych krajów. Sukces negocjacji