Koniec z gotowaniem żywych homarów?

W Wielkiej Brytanii procedowana jest ustawa mająca zakazać gotowania skorupiaków żywcem.

Aktualizacja: 07.07.2021 15:52 Publikacja: 07.07.2021 15:46

Koniec z gotowaniem żywych homarów?

Foto: PAP/EPA

Brytyjski parlament proceduje obecnie rozszerzenie ustawy Animal Sentience Bill uznającej zwierzęta za istoty czujące z kręgowców także na skorupiaki. Poprawka ta, uznająca, że kraby czy homary też mogą czuć ból, dałaby skorupiakom większą ochronę prawną. Skutkiem tego restauracjom i sprzedawcom ryb nie byłoby wolno gotować skorupiaków żywcem czy wysyłać ich żywych do klientów pocztą czy kurierem.

Dowody naukowe wskazują, że skorupiaki takie jak kraby i homary mogą odczuwać ból i cierpieć. Dlatego też powinny być uwzględnione w przepisach dotyczących dobrostanu zwierząt. Proponowane przepisy mają objąć ochroną jednak nie tylko skorupiaki, ale także głowonogi – ośmiornice i kałamarnice.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Przemysł spożywczy
Królewiec wprowadza kartki na żywność, ale nie dla wszystkich
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Przemysł spożywczy
Upadła Manufaktura Piwa Wódki i Wina. Palikot w areszcie. Czy to początek końca?
Przemysł spożywczy
Czeczen właścicielem aktywów Danone w Rosji. Jest odznaczony „Orderem Kadyrowa”
Przemysł spożywczy
Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Przemysł spożywczy
Święta, święta i… do kosza. Wyrzucamy 1,6 kg świątecznego jedzenia na osobę