Reklama

Masło ze świni? W Rosji - tak. Rośnie góra podrabianej żywności

Rosyjski Związek Producentów Mleka alarmuje, że na rynku gwałtownie rośnie ilość podrabianego nabiału, głównie mleka i serów. Zamiast z samego mleka są one robione z dodatkiem tłuszczów roślinnych, a nawet wieprzowych i wołowych.

Publikacja: 19.02.2025 12:03

Masło ze świni? W Rosji - tak. Rośnie góra podrabianej żywności

Foto: Adobe Stock

Wraz ze wzrostem popytu na surowe mleko obserwujemy wzrost liczby podróbek w różnych kategoriach, przede wszystkim w produktach o dużej zawartości mleka, takich jak sery i masło. – Co więcej, obserwujemy ten wzrost w segmencie zamówień publicznych – powiedział Artem Biełow szef Sojuzmołoko w rosyjskim parlamencie, cytowany przez agencję Interfax.

„Merkury" wyśledzi podrabianą żywność

Pozostało jeszcze 91% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przemysł spożywczy
Rosja produkuje coraz mniej wódki, ale Rosjanie piją więcej
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama