Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 11.10.2025 20:53 Publikacja: 27.01.2025 12:35
Owady trafią legalnie do pieczywa
Foto: Adobe Stock
Unia Europejska przechodzi właśnie cichą rewolucję kulinarną. Komisja Europejska opublikowała w ubiegłym tygodniu rozporządzenie wykonawcze (UE 2025/89), które zezwala na wprowadzanie na rynek jako nowej żywności proszku z całych larw Tenebrio molitor (mącznik młynarek). Wystarczy, że zostanie on poddany promieniowaniu UV.
Gdzie więc larwy żywności będą mogły trafić legalnie? Będą mogły być dodawane do serów i produktów serowych, dżemów owocowych (!) i warzywnych, a także do żywności na bazie makaronu, przetworzonych produktów ziemniaczanych, a nawet… pieczywa.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Nazwy „stek, kotlet, kiełbasa, burger, hamburger” będą zarezerwowane dla produktów z mięsa. Jest też nowa defini...
Ludzie muszą ograniczyć jedzenie mięsa i cukru o połowę i jeść dwa razy więcej owoców i warzyw – przekonują auto...
Zakaz reklamy alkoholu w Polsce to w praktyce koniec legalnych kampanii piwa – branża ostrzega, że 187 mln zł bu...
Złożone w Sejmie projekty Lewicy i Polski 2050 zakładają ograniczenia w handlu alkoholem oraz jego reklamie i pr...
Projekt ustawy regulujący „sprawy związane z alkoholem”, a zwłaszcza jego sprzedażą, złożyła w Sejmie Nowa Lewic...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas