Reklama
Rozwiń

Duże zmiany w produkcji żywności. Uprawy trafiły do centrów miast, a owady do chipsów

Wśród nowinek branży żywności oczekuje się na mięso stworzone bez udziału zwierząt, a na półkach można już znaleźć chipsy z owadów czy warzywa z tzw. rolnictwa pionowego. Eksperci zwracają uwagę na poprawę składników żywności czy rolnictwo regeneratywne.

Publikacja: 27.12.2024 15:47

Duże zmiany w produkcji żywności. Uprawy trafiły do centrów miast, a owady do chipsów

Foto: Adobe Stock

Polska czempionem w branży badań i rozwoju nie jest, jednak jest ważnym producentem żywności w Unii Europejskiej. Więc w tej skali, w tak w dużej grupie firm, znajdują się też takie, które w badania jednak inwestują. Zmiany mogą być mniej lub bardziej odkrywcze, jedne dotyczą po prostu poszukiwania nowych smaków, jak w rynku piwa, odważnych nowych źródeł białka, jak w żywności produkowanej z owadów, ale też sposobu uprawiania roślin – w Warszawie uprawy warzyw przeniosły się np. na Mokotów i „ruszyły w górę".

Pozostało jeszcze 94% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama