Reklama

Duże zmiany w produkcji żywności. Uprawy trafiły do centrów miast, a owady do chipsów

Wśród nowinek branży żywności oczekuje się na mięso stworzone bez udziału zwierząt, a na półkach można już znaleźć chipsy z owadów czy warzywa z tzw. rolnictwa pionowego. Eksperci zwracają uwagę na poprawę składników żywności czy rolnictwo regeneratywne.

Publikacja: 27.12.2024 15:47

Duże zmiany w produkcji żywności. Uprawy trafiły do centrów miast, a owady do chipsów

Foto: Adobe Stock

Polska czempionem w branży badań i rozwoju nie jest, jednak jest ważnym producentem żywności w Unii Europejskiej. Więc w tej skali, w tak w dużej grupie firm, znajdują się też takie, które w badania jednak inwestują. Zmiany mogą być mniej lub bardziej odkrywcze, jedne dotyczą po prostu poszukiwania nowych smaków, jak w rynku piwa, odważnych nowych źródeł białka, jak w żywności produkowanej z owadów, ale też sposobu uprawiania roślin – w Warszawie uprawy warzyw przeniosły się np. na Mokotów i „ruszyły w górę".

Pozostało jeszcze 94% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Przemysł spożywczy
USA nałożyły na Brazylię 50-proc. cła. Kawa zamiast do Stanów pojedzie do Chin
Przemysł spożywczy
Niemieckie browary w kryzysie. Niemcy piją coraz mniej piwa
Przemysł spożywczy
TikTok wypromował kolejny produkt spożywczy. Producenci nie nadążają z produkcją
Przemysł spożywczy
Coca-Cola potwierdziła słowa Donalda Trumpa. Szykuje nowe produkty
Materiał Promocyjny
Bieszczady to region, który wciąż zachowuje aurę dzikości i tajemniczości
Przemysł spożywczy
Producenci mięsa w Polsce mają wiele kłopotów. Ale stoi przed nimi ważna szansa
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama