Kimchi ofiarą zmian klimatu

Ocieplenie klimatu uniemożliwi uprawianie w Korei kapusty pekińskiej, z której robi się narodowe danie, kimchi.

Publikacja: 08.09.2024 12:10

Wytwórnia kimchi w Yeoncheon

Wytwórnia kimchi w Yeoncheon

Foto: Bloomberg

Kapusta pekińska woli chłodniejszy klimat, zwykle hoduje się ją w górzystych regionach, gdzie temperatura w najważniejszym sezonie letnim rzadko przekracza 25 stopni Celsjusza. Najnowsze badania wskazują, że wyższe temperatury wynikające ze zmiany klimatu są zagrożeniem dla jej upraw i pewnego dnia może okazać się, że w Korei nie będzie można uprawiać tego warzywa.

- Mamy nadzieję, że te przewidywania nie sprawdzą się - uważa patolog roślin, specjalista od chorób wirusowych Lee Young-qyu. - Kapusta lubi chłodny klimat i dostosowuje się do bardzo wąskiego zakresu temperatury. Ten optymalny zakres to 18-21 stopni Celsjusza.

Pozostało jeszcze 81% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement
Przemysł spożywczy
Starbucks zakazuje pisania imion kandydatów na prezydenta na kubkach. „Zbyt polityczne”
Materiał Promocyjny
Bank Pekao nagrodzony w konkursie The Drum Awards for Marketing EMEA za działania w Fortnite
Przemysł spożywczy
Węgry nagle zniosły embargo na mięso z Polski i innych krajów. Sukces negocjacji