Kimchi ofiarą zmian klimatu

Ocieplenie klimatu uniemożliwi uprawianie w Korei kapusty pekińskiej, z której robi się narodowe danie, kimchi.

Publikacja: 08.09.2024 12:10

Wytwórnia kimchi w Yeoncheon

Wytwórnia kimchi w Yeoncheon

Foto: Bloomberg

Kapusta pekińska woli chłodniejszy klimat, zwykle hoduje się ją w górzystych regionach, gdzie temperatura w najważniejszym sezonie letnim rzadko przekracza 25 stopni Celsjusza. Najnowsze badania wskazują, że wyższe temperatury wynikające ze zmiany klimatu są zagrożeniem dla jej upraw i pewnego dnia może okazać się, że w Korei nie będzie można uprawiać tego warzywa.

- Mamy nadzieję, że te przewidywania nie sprawdzą się - uważa patolog roślin, specjalista od chorób wirusowych Lee Young-qyu. - Kapusta lubi chłodny klimat i dostosowuje się do bardzo wąskiego zakresu temperatury. Ten optymalny zakres to 18-21 stopni Celsjusza.

Pozostało jeszcze 81% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przemysł spożywczy
Rosja produkuje coraz mniej wódki, ale Rosjanie piją więcej
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama