Kimchi ofiarą zmian klimatu

Ocieplenie klimatu uniemożliwi uprawianie w Korei kapusty pekińskiej, z której robi się narodowe danie, kimchi.

Publikacja: 08.09.2024 12:10

Wytwórnia kimchi w Yeoncheon

Wytwórnia kimchi w Yeoncheon

Foto: Bloomberg

Kapusta pekińska woli chłodniejszy klimat, zwykle hoduje się ją w górzystych regionach, gdzie temperatura w najważniejszym sezonie letnim rzadko przekracza 25 stopni Celsjusza. Najnowsze badania wskazują, że wyższe temperatury wynikające ze zmiany klimatu są zagrożeniem dla jej upraw i pewnego dnia może okazać się, że w Korei nie będzie można uprawiać tego warzywa.

- Mamy nadzieję, że te przewidywania nie sprawdzą się - uważa patolog roślin, specjalista od chorób wirusowych Lee Young-qyu. - Kapusta lubi chłodny klimat i dostosowuje się do bardzo wąskiego zakresu temperatury. Ten optymalny zakres to 18-21 stopni Celsjusza.

Pozostało jeszcze 81% artykułu

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Przemysł spożywczy
W tym i w przyszłym roku mniej kawy z Brazylii
Przemysł spożywczy
Kakao będzie drożeć jeszcze latami. Miliardowe inwestycje nie zwrócą się szybko
Przemysł spożywczy
Amerykańska firma ma nakarmić rosyjskie wojsko. Kreml skonfiskował ją za rzekome przekręty
Przemysł spożywczy
Eksport szansą dla producentów mocnych alkoholi
Przemysł spożywczy
Kryzys ryżowy: Japonia uwalnia rezerwy strategiczne najważniejszego produktu żywnościowego