Reklama

Kotlet hodowany z komórki powstanie w Polsce? NCBiR dał 9 mln na badania

LabFarm dostanie 9 mln zł z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju na rozwój mięsa hodowanego komórkowo, chwali się firma.

Publikacja: 25.07.2024 18:20

Produkcja mięsa w laboratorium

Produkcja mięsa w laboratorium

Foto: Adobe Stock

Spółka LabFarm, która zapowiadała premierę mięsa komórkowego w tym roku, dostała cenny grant z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju (NCBR). Dzięki 9 mln zł na badania będą rozwijać technologię komórkową i spróbują zwiększyć produkcję.

- Pozyskanie grantu oznacza dla LabFarm możliwość realizacji planu badawczego polegającego na zwiększeniu mocy produkcyjnych i skalowaniu produkcji, optymalizacji bioprocesów, pracach nad autorskimi recepturami pożywek, strukturyzacji produktu spożywczego i zwiększaniu zatrudnienia - mówi Marcin Tischner, koordynator public affairs w ProVeg Polska.

Pozostało jeszcze 86% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
Ceny kawy w USA rosną przez cła Trumpa – palarnie biją na alarm
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Przemysł spożywczy
Grupa Żywiec zamyka kolejny browar. Po Leżajsku pora na Namysłów
Przemysł spożywczy
Na bezalkoholowe trunki Polacy wydają już więcej niż na herbatę
Przemysł spożywczy
Holenderski gigant zapowiada zwolnienia. 400 osób straci pracę w Amsterdamie
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Przemysł spożywczy
Już nie będzie "wegańskich burgerów"? Nazwy stek i kotlet tylko dla mięsa
Materiał Promocyjny
Nowy Ursus to wyjątkowy projekt mieszkaniowy w historii Ronsona
Reklama
Reklama