Nutella z nowym składem. Ferrero celuje w konsumentów na roślinnej diecie

Popularna Nutella pojawi się w sklepach, na razie tylko we Włoszech, w wersji opartej na roślinnym odpowiedniku mleka. Celem Ferrero są konsumenci unikający produktów odzwierzęcych w diecie.

Publikacja: 22.05.2024 13:30

Nutella z nowym składem. Ferrero celuje w konsumentów na roślinnej diecie

Foto: Adobe Stock

Nutella jest na rynku już 60 lat. Od tego czasu oparty na cukrze, tłuszczu roślinnym, orzechach laskowych, kakao i mleku produkt niewiele się zmienił. Jednak 60. rocznica wprowadzenia Nutelli na rynek stała się dla Ferrero świetną okazją, by zaprezentować nową wersję słynnego kremu do smarowania pieczywa.

Czytaj więcej

Nestlé wypuszcza linię mrożonek dla osób przyjmujących Ozempic

Nutella dla fleksitarian i wegan

Na corocznym wydarzeniu organizowanym przez NielsenIQ - Linkontro, które poświęcone jest trendom w masowej konsumpcji, Ferrero zaprezentowało zgromadzonym tam przedstawicielom sieci handlowych nową wersję Nutelli. Oparta jest w całości na składnikach pochodzenia roślinnego i ma pozwolić zdobyć Ferrero udział w powiększających się rynku konsumentów o tzw. fleksitariańskiej diecie (czyli ograniczających udział produktów odzwierzęcych, ale nie rezygnujących z nich) oraz wegetarian i wegan.

- W Ferrero stale badamy nowe kategorie i pojawiające się trendy żywieniowe. Wykorzystując ducha innowacyjności i dziesięciolecia doświadczenia naszych światowych marek, przygotowujemy się teraz do wprowadzenia na rynek roślinnej Nutelli począwszy od jesieni 2024 roku – napisała firma w cytowanym przez serwis askanews oświadczeniu podczas Linkontro.

Nowa wersja Nutelli, pozbawiona mleka krowiego i innych składników odzwierzęcych, ma pojawić się we włoskich sklepach jesienią 2024 roku. Wśród pierwszych sieci handlowych, w których znajdzie się ten produkt na półkach, jest grupa VèGè, specjalizująca się w produktach roślinnych. Reakcja sieci handlowych na nową wersję znanego produktu była pozytywna. Nutella od zawsze jest hitem i nikt nie spodziewa się, by inaczej miało być z jej roślinną wersją. 

Roślinna Nutella, certyfikowana także jako wegańska, pozwoli Ferrero nie tylko na sięgnięcie do kieszeni konsumentów ograniczających białka zwierzęce w diecie czy z nich całkowicie rezygnujących. Teraz Nutellę będą mogły spożywać także osoby mające nietolerancję laktozy. Potencjalne korzyści dla koncernu są duże – sam rynek fleksitarian szacuje się we Włoszech na 12 mln osób.

Brak jest informacji kiedy roślinna Nutella oficjalnie zjawi się na innych, niż włoski, rynkach.

Nutella jest na rynku już 60 lat. Od tego czasu oparty na cukrze, tłuszczu roślinnym, orzechach laskowych, kakao i mleku produkt niewiele się zmienił. Jednak 60. rocznica wprowadzenia Nutelli na rynek stała się dla Ferrero świetną okazją, by zaprezentować nową wersję słynnego kremu do smarowania pieczywa.

Nutella dla fleksitarian i wegan

Pozostało 87% artykułu
2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
McDonald’s wycofuje sztuczną inteligencję od IBM. Myliła zamówienia
Materiał Promocyjny
Naszą siłą jest różnorodność
Przemysł spożywczy
Olbrzymie marnotrawstwo sushi. Japończycy importują żywność i ją wyrzucają
Przemysł spożywczy
Wódka drożeje w Rosji. Kreml chce więcej pieniędzy na wojnę
Przemysł spożywczy
Euro 2024 zapędzi nas przed TV i do sklepów. Sieci szykują promocje
Akcje Specjalne
Dekarbonizacja gospodarki bez wodoru będzie bardzo trudna
Przemysł spożywczy
Koreańskie zupki za ostre? Mają zniknąć ze sklepów bo są „groźne dla dzieci”
Materiał Promocyjny
Sztuczna inteligencja może być wykorzystywana w każdej branży