Reklama

Za oliwę zapłacimy krocie. Winne są zmiany klimatu

"To będzie kolejny zły rok, delikatnie mówiąc" – mówią hiszpańscy producenci oliwek. Zbiory są rekordowo małe.

Publikacja: 06.12.2023 13:17

Za oliwę zapłacimy krocie. Winne są zmiany klimatu

Foto: Adobe Stock

Niepokojące wieści płyną z Hiszpanii, która jest największym na świecie producentem oliwy z oliwek. 70 proc. oliwy spożywanej w UE i blisko połowa światowej produkcji oliwy pochodzi z tego kraju. Ostatnie dwa lata suszy przyniosły dwa lata kiepskich zbiorów, co z kolei spowoduje ogromny wzrost cen oliwy. Nawet 65 proc. hiszpańskiej oliwy jest eksportowane, choć w tym roku handel zagraniczny wyraźnie spadł – pisze BBC. 

Sercem hiszpańskiej produkcji jest południowa prowincja Jaén i właśnie producenci z tego regionu doszli do tak pesymistycznych wniosków, o jakich pisze BBC.

– Kiedy Hiszpania ma problemy, stwarza to problemy dla globalnej produkcji – mówi García de Zúñiga, lokalny producent oliwek. – Jeśli światowa podaż jest niższa, ponieważ Hiszpania produkuje mniej, a popyt pozostaje taki sam – cena rośnie. To prawo popytu i podaży".

Czytaj więcej

Ponure prognozy dla rumu. Zagrożone zbiory cukru na Kubie

70-procentowy wzrost cen oliwy

Efekty suszy, wynikającej ze zmian klimatycznych, już widać – w tym roku Hiszpanii ceny oliwy wzrosły o ponad 70 proc., choć już w 2022 roku wzrosły drastycznie.

Reklama
Reklama

Litrowa butelka oliwy z pierwszego tłoczenia kosztuje obecnie około 9 euro (39 zł) w niskobudżetowych supermarketach. 

Na ten wzrost cen złożyła się mniejsza podaż, ale też gwałtowny wzrost kosztów produkcji, paliwa, prądu i nawozów. Dobrze zna ten problem największa spółdzielnia produkująca oliwę na świecie, czyli Nuestra Señora del Pilar, w której setki rolników z Jaén produkują oliwę z oliwek. W sezonie 2022-23 zebrała tylko 24 mln kg oliwek. To jeden z najgorszych wyników w jej historii.

Wzrost kosztów paliwa, energii i nawozów jest dotkliwy, ale ceny oliwy najbardziej wywindował brak deszczu. – Mamy klimat śródziemnomorski, który ma tendencję do występowania okresów suchych, okresów ulewnych deszczy, a następnie okresów przejściowych. Obecny okres suszy trwa jednak bardzo długo – mówi Cristóbal Gallego Martínez, prezes spółdzielni.

Hiszpanie sięgają po olej słonecznikowy

Hiszpania wprowadziła ograniczenie zużycia wody, ale zdaniem Martineza, potrzebne są środki kompensacyjne – jak inwestycje w systemy nawadniające, wspierane przez władze rządowe i lokalne.

Co ciekawe, nie wszędzie ten wzrost cen był tak gwałtowny, więc Hiszpanie mieszkający w pobliżu Portugalii zaczęli przekraczać granicę, aby kupić tam nieco tańszą oliwę. Nawet ceny w Wielkiej Brytanii i Irlandii były w ostatnich miesiącach zauważalnie niższe niż w Hiszpanii, mimo, że kraje te są importerami oliwy. A to z powodu daty zakupów: prawdopodobnie oliwa na półkach została zakontraktowana kilka miesięcy wcześniej, gdy ceny były niższe. W Hiszpanii zaś, gdzie popyt jest bardzo wysoki, zapasy tańszej oliwy szybko się skończyły. Wysokie ceny ograniczyły apetyty, konsumpcja spadła nawet o 10 proc. tylko w ciągu ostatniego roku, a konsumenci sięgają po tańszy olej słonecznikowy.

Przemysł spożywczy
Święta, święta i do kosza. Tak Polacy marnują jedzenie
Przemysł spożywczy
Żywność ekologiczna dostaje własną halę. Minister: przejęcie Carrefoura warte analizy
Przemysł spożywczy
List żelazny dla Henryka Kani podwójnie zaskarżony? Kania nie chce płacić 8 mln zł
Przemysł spożywczy
Asahi ostrzega: dane 1,5 mln klientów mogły wyciec po cyberataku
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Przemysł spożywczy
Sieć Domino’s Pizza ma kłopoty. Kolejny brytyjski szef odchodzi, sprzedaż spada
Materiał Promocyjny
Nadciąga wielka zmiana dla branży tekstylnej. Dla rynku to też szansa
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama