Na półkach sklepów sieci Biedronka pojawił się cukier trzcinowy z Portugalii. W przeciwieństwie do najczęściej sprzedawanego brązowego cukru trzcinowego, ten produkt to klasyczny, biały rafinowany cukier będący dokładnym odpowiednikiem cukru z buraków. Biedronka sprzedaje go też w atrakcyjnej cenie, bo po 5,99 zł za kilogram, czyli w cenie zbliżonej lub nawet niższej od zwykłego cukru.
Teoretycznie kryzys cukrowy, który chwilami windował ceny kilograma cukru nawet do 10 złotych, a do tego sprawił, że klientów straszyły puste półki i konieczność ograniczania jednorazowych zakupów, już za nami. Jednak ceny cukru wciąż są znacznie wyższe niż rok temu. We wrześniu 2021 roku za kilogram pochodzącego z buraków cukru Polacy płacili około 3 złotych, teraz 6 zł to zupełnie normalna cena. Jedna z sieci handlowych oferowała ostatnio jako bonus dla stałych klientów możliwość zakupu dwóch kilogramów w cenie 5,99 zł za kilo.
To wszystko sprawia, że sprowadzanie rafinowanego białego cukru z trzciny znów zaczęło być opłacalne. Przykład oferty z Biedronki pokazuje, że może być on również atrakcyjny cenowo w stosunku do cukru z buraków. Biedronka, jak wynika z informacji portalu Wiadomości Handlowe, sprowadziła jednak ograniczoną ilość tego towaru i trafił on do sklepów w związku z trudnościami w pozyskaniu cukru z buraków, jako alternatywa dla niego. Zaś problemy z dostępnością buraczanego cukru już się skończyły – popyt zmalał, po tym jak Polacy zrobili zapasy tego produktu. Biedronka nie przewiduje więc kolejnych dostaw białego cukru trzcinowego.
Czytaj więcej
W lipcu największe sieci handlowe zaczęły reglamentować sprzedaż cukru. Teraz coraz więcej firm się wycofuje z ograniczeń. Jednak nie wszystkie.