Reklama

Cukier krzepi budżet, nie zdrowie. Branża protestuje

Podatek od słodkich napojów zadziwia: jest coraz mniej wpłat i wpłacających, a wpływy z podatku rosną. Branża krytykuje nowelizację, która chce opodatkować nawet napoje bez dodatku cukru czy oddane bankom żywności.

Publikacja: 06.11.2022 21:00

Cukier krzepi budżet, nie zdrowie. Branża protestuje

Foto: Adobe Stock

Podatek cukrowy przyniósł w tym roku budżetowi państwa 1,12 mld zł, a comiesięczne wpłaty, z jednym wyjątkiem, przekraczają wyniki z analogicznych miesięcy 2021 r. To ciekawe, bo wpływy z podatku rosną, mimo że producenci próbują złagodzić obciążenie, zmieniając skład napojów czy zmniejszając butelki. Jednak nowelizacja opracowana przez Ministerstwo Finansów może popsuć im szyki, bo opodatkowane zostaną nieobciążone dotąd napoje.

Pozostało jeszcze 90% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
Małpki królują na stacjach benzynowych. Stacje walczą o handel procentami
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Przemysł spożywczy
Unilever zabronił szefowi Ben & Jerry’s produkcji propalestyńskich lodów. On i tak je zrobi
Przemysł spożywczy
Henryk Kania dostanie list żelazny, jeśli wpłaci 8 mln zł poręczenia
Przemysł spożywczy
„Koniec głaskania się po głowach w branży roślinnej”. Rewolucji nie ma, ale branża rośnie
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Przemysł spożywczy
Ceny kawy w USA rosną przez cła Trumpa – palarnie biją na alarm
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama