Reklama
Rozwiń

Cukier krzepi budżet, nie zdrowie. Branża protestuje

Podatek od słodkich napojów zadziwia: jest coraz mniej wpłat i wpłacających, a wpływy z podatku rosną. Branża krytykuje nowelizację, która chce opodatkować nawet napoje bez dodatku cukru czy oddane bankom żywności.

Publikacja: 06.11.2022 21:00

Cukier krzepi budżet, nie zdrowie. Branża protestuje

Foto: Adobe Stock

Podatek cukrowy przyniósł w tym roku budżetowi państwa 1,12 mld zł, a comiesięczne wpłaty, z jednym wyjątkiem, przekraczają wyniki z analogicznych miesięcy 2021 r. To ciekawe, bo wpływy z podatku rosną, mimo że producenci próbują złagodzić obciążenie, zmieniając skład napojów czy zmniejszając butelki. Jednak nowelizacja opracowana przez Ministerstwo Finansów może popsuć im szyki, bo opodatkowane zostaną nieobciążone dotąd napoje.

Pozostało jeszcze 90% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni