Reklama

Cukier napędza ceny żywności na świecie

W 2015 roku indeks cen żywności FAO zwiększył się do 155,8 pkt., o 2,1 proc. w porównaniu do kwietnia tego roku. To największy miesięczny wzrost od marca 2014 r.

Aktualizacja: 02.06.2016 14:45 Publikacja: 02.06.2016 13:22

Cukier napędza ceny żywności na świecie

Foto: 123rf.com

Wzrost indeksu wynikał z wyższych cen czterech z pięciu jego składowych indeksu FAO: cukru (11,7 proc.), mięsa (2 proc.), zbóż (1,6 proc.) oraz produktów mlecznych (0,4 proc). O 1,8 proc. zmalały jedynie ceny oleju roślinnego.

- W strukturze danych na szczególną uwagę zasługują ceny cukru, które od początku roku zwiększyły się o 20,6 proc. Ich wzrost wynika przede wszystkim z oczekiwanej niższej produkcji cukru trzcinowego wśród jego kluczowych producentów, przy jednoczesnym prognozowanym wzroście popytu ze strony Chin. Na uwagę zasługuje również pierwszy od października ubiegłego wzrost cen produktów mlecznych, wskazujący na stabilizację sytuacji na światowym rynku mleka – zwraca uwagę Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
„Koniec głaskania się po głowach w branży roślinnej”. Rewolucji nie ma, ale branża rośnie
Materiał Promocyjny
W poszukiwaniu nowego pokolenia prezesów: dlaczego warto dbać o MŚP
Przemysł spożywczy
Ceny kawy w USA rosną przez cła Trumpa – palarnie biją na alarm
Przemysł spożywczy
Grupa Żywiec zamyka kolejny browar. Po Leżajsku pora na Namysłów
Przemysł spożywczy
Na bezalkoholowe trunki Polacy wydają już więcej niż na herbatę
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Przemysł spożywczy
Holenderski gigant zapowiada zwolnienia. 400 osób straci pracę w Amsterdamie
Materiał Promocyjny
Prawnik 4.0 – AI, LegalTech, dane w codziennej praktyce
Reklama
Reklama