Aktualizacja: 02.06.2016 14:45 Publikacja: 02.06.2016 13:22
Foto: 123rf.com
Wzrost indeksu wynikał z wyższych cen czterech z pięciu jego składowych indeksu FAO: cukru (11,7 proc.), mięsa (2 proc.), zbóż (1,6 proc.) oraz produktów mlecznych (0,4 proc). O 1,8 proc. zmalały jedynie ceny oleju roślinnego.
- W strukturze danych na szczególną uwagę zasługują ceny cukru, które od początku roku zwiększyły się o 20,6 proc. Ich wzrost wynika przede wszystkim z oczekiwanej niższej produkcji cukru trzcinowego wśród jego kluczowych producentów, przy jednoczesnym prognozowanym wzroście popytu ze strony Chin. Na uwagę zasługuje również pierwszy od października ubiegłego wzrost cen produktów mlecznych, wskazujący na stabilizację sytuacji na światowym rynku mleka – zwraca uwagę Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska.
Wartość kawy sprzedanej w sklepach sięga już 7,7 mld zł rocznie, co oznacza wzrost o 700 mln zł w zaledwie dwa l...
To nie „wroga propaganda”, tylko oficjalne dane Moskwy: w Rosji rozpędza się kryzys żywnościowy. Załamała się pr...
Wśród najmłodszych dorosłych, czyli osób w wieku 18-25 lat, jedynie mniej niż co piąty wcale nie pije alkoholu....
Unilever zagwarantował załodze działu lodów (34 marki, m.in. Algida, Magnum, Wall's) w Europie i Wielkiej Brytan...
Lubiana przez klientów Starbucksa tradycja podawania przy ladzie własnego imienia, które zostaje następnie zapis...
Po tygodniu eskalacji sporu i intensywnych negocjacji Węgry wycofały się z embarga. Dekret wszedł w życie w nied...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas