Reklama
Rozwiń

Cukier napędza ceny żywności na świecie

W 2015 roku indeks cen żywności FAO zwiększył się do 155,8 pkt., o 2,1 proc. w porównaniu do kwietnia tego roku. To największy miesięczny wzrost od marca 2014 r.

Aktualizacja: 02.06.2016 14:45 Publikacja: 02.06.2016 13:22

Cukier napędza ceny żywności na świecie

Foto: 123rf.com

Wzrost indeksu wynikał z wyższych cen czterech z pięciu jego składowych indeksu FAO: cukru (11,7 proc.), mięsa (2 proc.), zbóż (1,6 proc.) oraz produktów mlecznych (0,4 proc). O 1,8 proc. zmalały jedynie ceny oleju roślinnego.

- W strukturze danych na szczególną uwagę zasługują ceny cukru, które od początku roku zwiększyły się o 20,6 proc. Ich wzrost wynika przede wszystkim z oczekiwanej niższej produkcji cukru trzcinowego wśród jego kluczowych producentów, przy jednoczesnym prognozowanym wzroście popytu ze strony Chin. Na uwagę zasługuje również pierwszy od października ubiegłego wzrost cen produktów mlecznych, wskazujący na stabilizację sytuacji na światowym rynku mleka – zwraca uwagę Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska.

Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement
Przemysł spożywczy
Starbucks zakazuje pisania imion kandydatów na prezydenta na kubkach. „Zbyt polityczne”
Przemysł spożywczy
Węgry nagle zniosły embargo na mięso z Polski i innych krajów. Sukces negocjacji