Polacy kupują coraz mniej coraz droższego cukru

Gospodarstwa domowe nad Wisłą odwracają się od cukru. Nie sprzyja mu moda na odchudzanie, a ostatnio także ulewy w Brazylii.

Aktualizacja: 08.06.2016 07:09 Publikacja: 07.06.2016 19:52

Foto: Flickr

– W 2016 r. przeciętne spożycie cukru może zmaleć w Polsce o 2 proc. – mówi „Rzeczpospolitej" Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Już w ciągu 2015 r. konsumpcja słodkich kryształków mogła zmaleć o 1 kg, do blisko 43,3 kg na osobę. Powód? Mniej cukru kupują gospodarstwa domowe. – W Polsce zapanowała moda na odchudzanie – zwraca uwagę Krystyna Świetlik. – Mamy też coraz mniej czasu, a to oznacza, że pieczemy mniej ciast i robimy mniej przetworów, w których wykorzystywany jest cukier – dodaje.

Pozostało 88% artykułu

Teraz 4 zł za tydzień dostępu do rp.pl!

Kontynuuj czytanie tego artykułu w ramach subskrypcji rp.pl

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Rzetelne informacje, różne perspektywy, komentarze i opinie. Artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Przemysł spożywczy
Grona goryczy w Penedes. Susza pozbawia ludzi pracy
Przemysł spożywczy
Kreml sprzedał największego producenta wódek. Podejrzany kupiec, zaniżona cena
Przemysł spożywczy
Polacy wydają ponad 10 mld zł na posiłki z dostawą. Ale branża ma problem
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”
Materiał Promocyjny
Co czeka zarządców budynków w regulacjach elektromobilności?