Rolnicy wracają na pola w Umbrii, by zasiać kulinarny skarb: soczewicę

Rolnicy ze zniszczonego w trzęsieniu ziemi miasteczka Castelluccio di Norcia w Umbrii we Włoszech wracają na pola, by zasiać kulinarny skarb tych stron – soczewicę. Uprawy te to część dziedzictwa tego regionu. Miejscowość leży częściowo w gruzach.

Aktualizacja: 18.03.2017 12:43 Publikacja: 18.03.2017 10:07

Rolnicy wracają na pola w Umbrii, by zasiać kulinarny skarb: soczewicę

Foto: wikipedia.org/ Peter Forster

Sobotni powrót rolników na pola uważany jest za symbol przywracania normalności na terenach, które ucierpiały w serii wstrząsów w ostatnich miesiącach.

Soczewica z Castelluccio, posiadająca unijny certyfikat chronionego oznaczenia geograficznego, uważana jest za najlepszą odmianę tej rośliny strączkowej w całych Włoszech. Ten szlachetny i ceniony we Włoszech gatunek to produkt górskiego rolnictwa. Uprawiany jest na 2 tysiącach hektarów na wysokości 1400 metrów n.p.m. wokół parku narodowego w Górach Sybillińskich, koło małego miasteczka, które zostało zburzone w rezultacie wstrząsu o magnitudzie 6,5.

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Subskrybuj
gazeta
Przemysł spożywczy
Węgry zakazały importu polskiej wołowiny i wieprzowiny. To odwet
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników
Przemysł spożywczy
Zakaz reklamy piwa? Ministerstwo nie mówi „nie”
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem