Rolnicy wracają na pola w Umbrii, by zasiać kulinarny skarb: soczewicę

Rolnicy ze zniszczonego w trzęsieniu ziemi miasteczka Castelluccio di Norcia w Umbrii we Włoszech wracają na pola, by zasiać kulinarny skarb tych stron – soczewicę. Uprawy te to część dziedzictwa tego regionu. Miejscowość leży częściowo w gruzach.

Aktualizacja: 18.03.2017 12:43 Publikacja: 18.03.2017 10:07

Rolnicy wracają na pola w Umbrii, by zasiać kulinarny skarb: soczewicę

Foto: wikipedia.org/ Peter Forster

Sobotni powrót rolników na pola uważany jest za symbol przywracania normalności na terenach, które ucierpiały w serii wstrząsów w ostatnich miesiącach.

Soczewica z Castelluccio, posiadająca unijny certyfikat chronionego oznaczenia geograficznego, uważana jest za najlepszą odmianę tej rośliny strączkowej w całych Włoszech. Ten szlachetny i ceniony we Włoszech gatunek to produkt górskiego rolnictwa. Uprawiany jest na 2 tysiącach hektarów na wysokości 1400 metrów n.p.m. wokół parku narodowego w Górach Sybillińskich, koło małego miasteczka, które zostało zburzone w rezultacie wstrząsu o magnitudzie 6,5.

9 zł za pierwszy miesiąc czytania RP.PL

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Przemysł spożywczy
Koniec kryzysu w gastronomii i rekordowe zwyżki. Gdzie najchętniej jadają Polacy?
Przemysł spożywczy
Starbucks radykalnie zmienia zasady. Będzie nowy kodeks postępowania dla gości
Przemysł spożywczy
Do syndyka zgłosiło się już 400 wierzycieli Manufaktury. Będzie więcej
Przemysł spożywczy
Producenci mięsa pod presją kosztów. Szansą rynki zagraniczne
Materiał Promocyjny
Kluczowe funkcje Małej Księgowości, dla których warto ją wybrać
Przemysł spożywczy
Foie gras i łosoś zdominowały francuskie święta
Materiał Promocyjny
Najlepszy program księgowy dla biura rachunkowego