Polsoja, znany producent m.in. tofu i innych wyrobów z soi, należy do Well Well Invest, jednego z największych producentów żywności roślinnej w Polsce i regionie, działającego w tym segmencie od 1991 roku. Produkuje pod markami Polsoja, Well Well oraz markami własnymi sieci handlowych w Polsce i Europie.
Główna siedziba firmy mieści się w Warszawie, a zakład produkcyjny o wielkości ponad 6 tys. mkw. ma w czeskiej miejscowości Lipnik, zatrudnia ponad 200 osób.
Podpisano już umowę inwestycyjną ze spółką Plant-Tec Europe z Grupy CPF (Charoen Pokphand Foods) z siedzibą w Bangkoku w Tajlandii, wartości umowy nie podano. W 2021 roku po ponad dwuletnich pracach badawczych tajska firma wprowadziła na rynek roślinny zamiennik mięsa „Meat Zero”. Jej roczny obrót to ponad 18,8 mld dol. Spółka jest notowana na giełdzie papierów wartościowych SET w Bangkoku.
Czytaj więcej
Pandemia, ptasia grypa i rosnące koszty produkcji uderzyły w rynek jaj nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. W efekcie jaj brakuje, a ich ceny mocno rosną.
Kategoria roślinnych zamienników mięsa rozwija się w ostatnich latach niezwykle dynamicznie, w Polsce sprzedaż rocznie rośnie ponad 100 proc., ma ogromny potencjał do rozwoju. Już ok. 40 proc. polskich konsumentów, kierujących się zdrowiem, ekologią lub etyką deklaruje chęć ograniczania mięsa i nabiału w diecie i sięga po ich roślinne odpowiedniki.