Reklama

McDonald's rezygnuje z kurczaków na antybiotykach

Amerykańska sieć McDonald's rezygnuje z kurczaków zawierających antybiotyki.

Publikacja: 05.03.2015 09:59

McDonald's rezygnuje z kurczaków na antybiotykach

Foto: Bloomberg

Sieć potwierdziła, że mięso drobiowe zawierające antybiotyki, które podaje się także ludziom, nie trafia już do menu w amerykańskich restauracjach sieci McDonald's. ma to zapobiec zjawisku antybiotykooporności. Antybiotyki dodawane do pożywienia obniżają skuteczność terapii antybiotykowych w przypadku zagrożenia zdrowia ludzi.

Decyzja sieci o rezygnacji z tego typu mięsa drobiowego to jedna z pierwszych decyzji nowego szefa koncernu Steva Easterbrooka. Poprzedni prezes Don Thompson złożył dymisje po tym jak zeszłoroczne wyniki koncernu pokazały ciągły spadek sprzedaży i brak koncepcji jak konkurować z takimi sieciami fast-food jak Chipotle Mexican Grill czy sieć Panera, które promują się sprzedażą "zdrowej żywności".

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
„Koniec głaskania się po głowach w branży roślinnej”. Rewolucji nie ma, ale branża rośnie
Materiał Promocyjny
W poszukiwaniu nowego pokolenia prezesów: dlaczego warto dbać o MŚP
Przemysł spożywczy
Ceny kawy w USA rosną przez cła Trumpa – palarnie biją na alarm
Przemysł spożywczy
Grupa Żywiec zamyka kolejny browar. Po Leżajsku pora na Namysłów
Przemysł spożywczy
Na bezalkoholowe trunki Polacy wydają już więcej niż na herbatę
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Przemysł spożywczy
Holenderski gigant zapowiada zwolnienia. 400 osób straci pracę w Amsterdamie
Materiał Promocyjny
Prawnik 4.0 – AI, LegalTech, dane w codziennej praktyce
Reklama
Reklama