Reklama

McDonald's rezygnuje z kurczaków na antybiotykach

Amerykańska sieć McDonald's rezygnuje z kurczaków zawierających antybiotyki.

Publikacja: 05.03.2015 09:59

McDonald's rezygnuje z kurczaków na antybiotykach

Foto: Bloomberg

Sieć potwierdziła, że mięso drobiowe zawierające antybiotyki, które podaje się także ludziom, nie trafia już do menu w amerykańskich restauracjach sieci McDonald's. ma to zapobiec zjawisku antybiotykooporności. Antybiotyki dodawane do pożywienia obniżają skuteczność terapii antybiotykowych w przypadku zagrożenia zdrowia ludzi.

Decyzja sieci o rezygnacji z tego typu mięsa drobiowego to jedna z pierwszych decyzji nowego szefa koncernu Steva Easterbrooka. Poprzedni prezes Don Thompson złożył dymisje po tym jak zeszłoroczne wyniki koncernu pokazały ciągły spadek sprzedaży i brak koncepcji jak konkurować z takimi sieciami fast-food jak Chipotle Mexican Grill czy sieć Panera, które promują się sprzedażą "zdrowej żywności".

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
Współzałożyciel kultowej marki lodów Ben & Jerry’s odchodzi. Powodem konflikt o Strefę Gazy
Przemysł spożywczy
Niemcy chcą walczyć z plagą otyłości. Co może pomóc?
Przemysł spożywczy
Podział Kraft Heinz. Buffett rozczarowany
Przemysł spożywczy
Szalony wzrost cen kawy potrwa nawet dwa lata
Przemysł spożywczy
Prezes Nestlé zwolniony przez romans z pracownicą. Koncern pogrąża się w kryzysie
Reklama
Reklama