Francuzi i nie tylko polubili ekowina

Rynek ekologicznych win przeżywa rozkwit, popyt na nie rośnie żywiołowo, zwiększa się powierzchnia winnic, co stwarza duże możliwości znalezienia pracy

Aktualizacja: 05.02.2017 13:04 Publikacja: 05.02.2017 11:39

Francuzi i nie tylko polubili ekowina

Foto: 123rf.com

- Wszystkie wskaźniki są dodatnie, obfity stale rosną we Francji — stwierdza Patrick Guiraud, przewodniczący Sudvinbio, organizatora tegorocznego salonu „Millésime bio" (Ekologiczny rocznik) w Marsylii, w którym uczestniczy ponad 900 wystawców z 16 krajów.

Agence bio, główna organizacja rozwoju i promowania ekologicznego rolnictwa szacuje, że francuskie gospodarstwa domowe wydały w 2016 r. ponad 700 mln euro na ekologiczne wina nie zawierające chemicznych substancji przy ich produkcji wobec 503 mln euro w 2013 r. — To jedyny rynek, który osiąga postęp w rolnictwie. Ekowino jest czynnikiem napędzającym, lokomotywą całego sektora — uważa przewodniczący Agence bio, Didier Perréol.

Pozostało 81% artykułu
„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Przemysł spożywczy
Królewiec wprowadza kartki na żywność, ale nie dla wszystkich
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Przemysł spożywczy
Upadła Manufaktura Piwa Wódki i Wina. Palikot w areszcie. Czy to początek końca?
Przemysł spożywczy
Czeczen właścicielem aktywów Danone w Rosji. Jest odznaczony „Orderem Kadyrowa”
Przemysł spożywczy
Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Przemysł spożywczy
Święta, święta i… do kosza. Wyrzucamy 1,6 kg świątecznego jedzenia na osobę