Reklama

Francuzi i nie tylko polubili ekowina

Rynek ekologicznych win przeżywa rozkwit, popyt na nie rośnie żywiołowo, zwiększa się powierzchnia winnic, co stwarza duże możliwości znalezienia pracy

Aktualizacja: 05.02.2017 13:04 Publikacja: 05.02.2017 11:39

Francuzi i nie tylko polubili ekowina

Foto: 123rf.com

- Wszystkie wskaźniki są dodatnie, obfity stale rosną we Francji — stwierdza Patrick Guiraud, przewodniczący Sudvinbio, organizatora tegorocznego salonu „Millésime bio" (Ekologiczny rocznik) w Marsylii, w którym uczestniczy ponad 900 wystawców z 16 krajów.

Agence bio, główna organizacja rozwoju i promowania ekologicznego rolnictwa szacuje, że francuskie gospodarstwa domowe wydały w 2016 r. ponad 700 mln euro na ekologiczne wina nie zawierające chemicznych substancji przy ich produkcji wobec 503 mln euro w 2013 r. — To jedyny rynek, który osiąga postęp w rolnictwie. Ekowino jest czynnikiem napędzającym, lokomotywą całego sektora — uważa przewodniczący Agence bio, Didier Perréol.

Pozostało jeszcze 81% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Przemysł spożywczy
Rosja produkuje coraz mniej wódki, ale Rosjanie piją więcej
Przemysł spożywczy
Właściciel Nutelli kupuje amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych
Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Materiał Promocyjny
Sprzedaż motocykli mocno się rozpędza
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Reklama
Reklama