Reklama
Rozwiń
Reklama

Normalny rok dla wina na świecie

Produkcja wina w tym roku na świecie zmalała o 10 proc., bo najwięksi producenci: Francja, Włochy i Hiszpania odczuli najbardziej kaprysy pogody — podała Międzynarodowa Organizacja Winorośli i Wina (OIV).

Aktualizacja: 31.10.2019 18:14 Publikacja: 31.10.2019 17:58

Normalny rok dla wina na świecie

Foto: shutterstock

W pierwszej ocenie bieżącego roku stwierdziła, że na świecie powstało 263 mln hektolitrów (hl). Nie jest to jednak zła wiadomość dla miłośników tego trunku: spadek w porównaniu z 294 mln hl w 2018 r. sprowadził jedynie produkcję do średniego poziomu, po nadzwyczajnym ubiegłym roku.

Francja i Włochy przodujące w Unii Europejskiej zmniejszyły produkcję o 15 proc., a Hiszpania o 24 proc. Ich łączna produkcja była mniejsza od 5-letniej średniej — poinformowała OIV. „Można to wyjaśnić głównie zmienną pogodą, zwłaszcza bardzo zimną i deszczową wiosną, a następnie bardzo upalnym latem bez opadów" — cytuje Reuter komunikat tej organizacji z Paryża.

RP.PL i The New York Times w pakiecie za 199zł!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do- News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL- twoje rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów, wnikliwych analiz i inspirujących rozmów w ramach magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Przemysł spożywczy
Nutella w tarapatach. Najgorsze zbiory orzechów laskowych od dekad
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Przemysł spożywczy
Małpki królują na stacjach benzynowych. Stacje walczą o handel procentami
Przemysł spożywczy
Unilever zabronił szefowi Ben & Jerry’s produkcji propalestyńskich lodów. On i tak je zrobi
Przemysł spożywczy
Henryk Kania dostanie list żelazny, jeśli wpłaci 8 mln zł poręczenia
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
Przemysł spożywczy
„Koniec głaskania się po głowach w branży roślinnej”. Rewolucji nie ma, ale branża rośnie
Reklama
Reklama