Posiłki w szpitalach złej jakości - wyniki kontroli Sanepidu i Inspekcji Handlowej

Nieprawidłowo skomponowane jadłospisy, przeterminowane składniki, niedoważone porcje – tak karmi się pacjentów w wielu polskich szpitalach. UOKiK opublikował wyniki kontroli szpitali i firm dostarczających do nich posiłki przeprowadzonej przez Inspekcję Handlową i Państwową Inspekcję Sanitarną.

Aktualizacja: 25.11.2016 11:06 Publikacja: 25.11.2016 09:50

Posiłki w szpitalach złej jakości - wyniki kontroli Sanepidu i Inspekcji Handlowej

Foto: 123RF

W pierwszej połowie roku Sanepid sprawdził żywność w 284 szpitalach, które samodzielnie przygotowują pacjentom posiłki. Równolegle Inspekcja Handlowa, na zlecenie UOKiK, zbadała 99 firm cateringowych przygotowujących i dostarczających gotowe posiłki do 234 szpitali. Najczęściej stwierdzane nieprawidłowości dotyczyły niespełniania wymagań higieniczno-sanitarnych oraz niezgodności w zakresie żywienia pacjentów.

Przeterminowana szynka, niedoważony pulpecik

Pozostało jeszcze 92% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Praca, Emerytury i renty
Zwolnienie z pracy za krytykę LGBTQ i feministek? Zapadł ważny wyrok
Prawo drogowe
Nowy znak drogowy i zmiany w oznakowaniu przejść dla pieszych. Co muszą wiedzieć kierowcy?
Praca, Emerytury i renty
Część seniorów dostanie w lipcu dwa przelewy. Zasady wypłaty renty wdowiej
Praca, Emerytury i renty
Duże zmiany w wypłatach 800 plus w czerwcu. Od lipca nowy termin
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Praca, Emerytury i renty
Duże zmiany w zasadach przyznawania i wypłaty zasiłku pogrzebowego