Domowe przetwory, wędliny czy wiejski ser to produkty bardzo poszukiwane przez konsumentów. Ich wytwarzaniem i sprzedażą chętnie zajmują się rolnicy i gospodarstwa agroturystyczne.
Ustawodawca przewidział dla nich specjalne zwolnienie. Jego podstawą jest art. 21 ust 1 pkt 71 ustawy z 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (tekst jedn. DzU z 2010 r. nr 51, poz. 307 ze zm.).
Zgodnie z tym przepisem dochody ze sprzedaży produktów roślinnych i zwierzęcych pochodzących z własnej uprawy lub hodowli (niestanowiących działów specjalnych produkcji rolnej), przerobionych sposobem przemysłowym są zwolnione z podatku dochodowego.
Dotyczy to sytuacji, w której przerób polega na kiszeniu produktów roślinnych lub przetwórstwie mleka albo na uboju zwierząt rzeźnych i obróbce poubojowej, w tym również na rozbiorze, podziale i klasyfikacji mięsa.
Jednakże w razie zakupu od innego rolnika bądź też od osoby prowadzącej działalność gospodarczą, np. kapusty czy świeżych ogórków, które po ukiszeniu zostaną sprzedane, zwolnienie nie będzie miało zastosowania.