Oświadczenie TVN po decyzji KRRiT w sprawie reportażu o podkomisji smoleńskiej

TVN S.A. wydała oświadczenie w związku z wszczęciem przez KRRiT postępowania w sprawie reportażu "Siła kłamstwa", dotyczącego działań Antoniego Macierewicza w podkomisji smoleńskiej. Skargę złożył sam Macierewicz.

Publikacja: 02.01.2023 21:09

Oświadczenie TVN po decyzji KRRiT w sprawie reportażu o podkomisji smoleńskiej

Foto: Fotorzepa/ Jerzy Dudek

"Postępowanie dotyczyć będzie w szczególności ustalenia, czy audycja pt. »Czarno na białym: Siła kłamstwa« wyemitowana w programie TVN24 i TVN zawiera treści naruszające art. 18 ust. 1 i 3 ustawy o radiofonii i telewizji, poprzez propagowanie nieprawdziwych informacji oraz działań sprzecznych z polską racją stanu i zagrażających bezpieczeństwu publicznemu" - taki komunikat wydała KRRiT w piątek.

"Przewodniczący KRRiT będzie również badać w jakim stopniu ewentualne rozpowszechnianie nieprawdziwych i nierzetelnych informacji narusza warunki koncesji udzielonej TVN S.A. na nadawanie programu pn. TVN" - czytamy dalej.

Co ukrywała podkomisja Macierewicza? Komentarze po publikacji reportażu

Autor zaskarżonego materiału, Piotr Świerczek, dotarł do materiałów zamówionych przez Podkomisję ds. Ponownego Zbadania Wypadku Lotniczego, które nie znalazły się w żadnym z jej raportów, a które podważały forsowaną przez przewodniczącego komisji, Antoniego Macierewicza, tezę o zamachu smoleńskim.

W poniedziałek TVN S.A. wydała oświadczenie.

Uznaje w nim, że KRRiT, zamiast bronić wolności słowa, chce za to karać.

"Celem takiej kary jest wyłącznie próba ograniczenia krytyki dziennikarskiej związanej z działalnością podkomisji. Jest to niedopuszczalne w świetle konstytucyjnych zadań prasy, która jest zobowiązana do kontroli instytucji publicznych" - czytamy w oświadczeniu.

TVN zapowiada, że będzie publikować fakty niezależnie od tego, "dla kogo są one niewygodne", bo widzowie mają prawo wiedzieć, czego władza nie chce ujawnić.

podcast
Stan gry na koniec politycznego sezonu: Tusk w górę, Suwerenna Polska w dół
Polityka
Najnowszy sondaż: Jak Polacy oceniają premiera Donalda Tuska i jego ministrów?
Krzysztof Kwiatkowski: Donald Tusk beneficjentem dobrych informacji
Polityka
Andrzej Duda o push backu niemieckiej policji: Działania nielegalne, skandaliczne
Akcje Specjalne