Reklama

Melanż z orzechem w tle

Weźmy takiego Francisa Drake'a: żeglarz, korsarz, dookoła świata – tak o nim piszą. A wielkie zasługi w promowaniu wina to pies?

Publikacja: 19.10.2018 19:00

Melanż z orzechem w tle

Foto: Fotorzepa/ Darek Golik

Przecież gdyby nie jego historyczny melanż w Kadyksie w 1587 roku, który skończył się puszczeniem z dymem całego miasta, to świat nie usłyszałby o sherry! Sir Francis wziął bowiem w charakterze suweniru 2900 beczek wzmocnionego destylatem (żeby się nie psuło na morzu) wina. A że nie wszystko wypił, to Anglicy się w nim zakochali.

Z tym że Anglicy piją głównie sherry słodkie. Przy okazji – nazewnictwo tych win jest tak chaotyczne, że trzeba się urodzić Andaluzyjczykiem, by to pojąć. W dużym uproszczeniu można jednak przyjąć, że jeżeli wino ma nazwę angielską (cream, medium dry etc.), to zwykle jest słodkie, te zaś brzmiące z hiszpańska (fino, manzanilla, amontillado, oloroso etc.) zazwyczaj są wytrawne.

RP.PL i The New York Times

Kup roczną subskrypcję RP.PL i ciesz się dostępem do The New York Times!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL — rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Plus Minus
„Brat”: Bez znieczulenia
Plus Minus
„Twoja stara w stringach”: Niegrzeczne karteczki
Plus Minus
„Sygnaliści”: Nieoczekiwana zmiana zdania
Plus Minus
„Ta dziewczyna”: Kwestia perspektywy
Plus Minus
Gość „Plusa Minusa” poleca. Hanna Greń: Fascynujące eksperymenty
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama