Reklama

Garnek z historią

Więcej historii niż w jakimkolwiek zabytku można znaleźć w jedzeniu – to myśl przewodnia książki pt. „Obiad w Rzymie. Historia świata w jednym posiłku" Andreasa Viestada. Norweski szef kuchni i felietonista kulinarny przyznaje, że fundamentem jego najnowszej publikacji było niemal 50 tys. posiłków, które sam zjadł lub przygotował.

Publikacja: 13.08.2021 18:00

Garnek z historią

Foto: materiały prasowe

Główną osią opowieści Viestada jest klasyczny włoski obiad w ulubionej restauracji La Carbonara w Rzymie. Poszczególne składniki obiadu stanowią osobne rozdziały książki. W każdym z nich autor przedstawia historie danego produktu i rolę, jaką odegrał w rozwoju cywilizacji. Na przykład spór o przepis na chleb miał doprowadzić do wielkiej schizmy w Kościele, a miłość Europejczyków do cukru przyczyniła się do rozwoju niewolnictwa w Ameryce. Viestad wręcz zasypuje czytelników barwnymi opowieściami, anegdotami, ciekawostkami, które mogą przydać się podczas niejednej kolacji z przyjaciółmi. Dowiadujemy się, że słynna mafia sycylijska „wyrosła" na produkcji i handlu cytrynami. A starożytni Persowie decyzje strategiczne omawiali dwukrotnie: po alkoholu i na trzeźwo. Poznajemy ciekawych bohaterów takich jak Apicjusz, starożytny gastroturysta, który przemierzał świat w poszukiwaniu najlepszej krewetki, a gdy wydał wszystkie pieniądze na jedzenie i przyjemności, postanowił się zabić.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok.

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia. Czytaj, to co ważne.
Reklama
Plus Minus
Michał Szułdrzyński: Prezydent Karol Nawrocki przekłuwa balonik narodowej dumy
Plus Minus
„Wyrok”: Wojna zbawienna, wojna błogosławiona
Plus Minus
„Arnhem. Dług hańby”: Żelazne spadochrony
Plus Minus
„Najdalsza Polska. Szczecin 1945-1950”: Miasto jako pole gry
Materiał Promocyjny
Bieszczady to region, który wciąż zachowuje aurę dzikości i tajemniczości
Plus Minus
„Dragon Ball Z: Kakarot: Daima”: Niby nie rewolucja, ale wciąga
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama