Reklama
Rozwiń
Reklama

Ekologiczne tylko certyfikowane

Liczba rolników ekologicznych w Polsce spada, zmniejsza się też powierzchnia upraw - mówi Małgorzata Waszewska, dyrektor w Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Publikacja: 20.08.2019 21:00

Ekologiczne tylko certyfikowane

Foto: materiały prasowe

40 proc. polskich konsumentów interesuje się produktami ekologicznymi, w pierwszej kolejności spożywczymi. Na co powinni uważać podczas zakupów?

Przede wszystkim na oznakowanie, tj. czy produkt ma charakterystyczne logo rolnictwa ekologicznego – prostokąt w jasnozielonym kolorze, na którym białe gwiazdki układają się w kształt liścia. Ten unijny symbol poświadcza, że metoda produkcji jest ekologiczna. Poza tym wszystkie nazwy „bio", „eko", „ekologiczny" i pochodne także są jej wskaźnikiem. Czasem zdarza się, że nazwy są stosowane w nieprawidłowy sposób, przez producentów niecertyfikowanych.

Pozostało jeszcze 80% artykułu

Dodatkowe -10% na BLACK WEEK

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Week - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL — rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Opinie Ekonomiczne
Krzysztof Adam Kowalczyk: Sowiecki słoń w sercu Warszawy
Materiał Promocyjny
Twoja gwiazda bliżej niż myślisz — Mercedes Van ProCenter
Opinie Ekonomiczne
Tajwan puka do drzwi Interpolu
Opinie Ekonomiczne
Prof. Gorynia: Czy ekonomia może być fascynująca?
Opinie Ekonomiczne
Dr Marcin Murawski: Kryzys w ochronie zdrowia w 2025 r. to fake news
Materiał Promocyjny
Cyberprzestępcy zwiększają skalę ataków na urządzenia końcowe – komputery i smartfony
Opinie Ekonomiczne
Witold M. Orłowski: Zakład o złoto
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama