Reklama

Ekologiczne tylko certyfikowane

Liczba rolników ekologicznych w Polsce spada, zmniejsza się też powierzchnia upraw - mówi Małgorzata Waszewska, dyrektor w Głównym Inspektoracie Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Publikacja: 20.08.2019 21:00

Ekologiczne tylko certyfikowane

Foto: materiały prasowe

40 proc. polskich konsumentów interesuje się produktami ekologicznymi, w pierwszej kolejności spożywczymi. Na co powinni uważać podczas zakupów?

Przede wszystkim na oznakowanie, tj. czy produkt ma charakterystyczne logo rolnictwa ekologicznego – prostokąt w jasnozielonym kolorze, na którym białe gwiazdki układają się w kształt liścia. Ten unijny symbol poświadcza, że metoda produkcji jest ekologiczna. Poza tym wszystkie nazwy „bio", „eko", „ekologiczny" i pochodne także są jej wskaźnikiem. Czasem zdarza się, że nazwy są stosowane w nieprawidłowy sposób, przez producentów niecertyfikowanych.

Pozostało jeszcze 80% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Opinie Ekonomiczne
Aleksandra Ptak-Iglewska: Biznes celowo gra z kaucjami
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Opinie Ekonomiczne
Witold M. Orłowski: Grawitacji nie ma!
Opinie Ekonomiczne
Krzysztof Adam Kowalczyk: Zbrojenia? Konkurencja, głupcze
Opinie Ekonomiczne
Henryk Zimakowski: Kiedy LOT odzyska samofinansowanie?
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Opinie Ekonomiczne
Cezary Szymanek: Gospodarka, głupcze. Dwa lata od wyborów z 15 października
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama