Pierwsza dama finansów

W 2011 roku, kiedy Francuzi walczyli o utrzymanie stanowiska dyrektora generalnego MFW, wiedzieli, że muszą znaleźć kandydata zupełnie innego od skompromitowanego Dominique'a Strauss-Kahna, a przy tym kompetentnego.

Publikacja: 24.01.2016 21:00

Christine Lagarde, dyrektor generalna Międzynarodowego Funduszu Walutowego

Christine Lagarde, dyrektor generalna Międzynarodowego Funduszu Walutowego

Foto: AFP

Dlatego wybór padł na Christine Lagarde. 5 lipca kończy się jej pięcioletnia kadencja. I już jest pewne, że zostanie wybrana na kolejną. Ma poparcie kluczowych udziałowców funduszu: Wielkiej Brytanii, Niemiec, Chin, Korei Południowej i Francji. Amerykanie powiedzieli, że „bardzo chcieliby z nią pracować podczas kolejnej kadencji". A co najważniejsze, sama też już potwierdziła, że zamierza kandydować.

Jeszcze nieoficjalnie, ale publicznie Christine Lagarde otrzymała wsparcie Filipińczyków za to, że MFW tak szybko zdołał odzyskać wiarygodność po aferze Strauss-Kahna i że bardziej otworzył się na kraje wschodzące. Chińczycy są zadowoleni z włączenia juana do koszyka walut MFW. A Jeroen Dijsselbloem, szef Eurogrupy, kiedy usłyszał, że Lagarde zgadza się zostać na drugą kadencję, powiedział tylko: – Wspaniale.

Pozostało 88% artykułu
„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Opinie Ekonomiczne
Witold M. Orłowski: Gospodarka wciąż w strefie cienia
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Opinie Ekonomiczne
Piotr Skwirowski: Nie czarne, ale już ciemne chmury nad kredytobiorcami
Ekonomia
Marek Ratajczak: Czy trzeba umoralnić człowieka ekonomicznego
Opinie Ekonomiczne
Krzysztof Adam Kowalczyk: Klęska władz monetarnych
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Opinie Ekonomiczne
Andrzej Sławiński: Przepis na stagnację