Reklama

Ekologiczny dostawca pozna handlowe realia

Albo zapłacimy rolnikowi, albo szpitalowi – powtarzają niekiedy entuzjaści ekologicznej żywności. Najnowsze badania opinii polskich konsumentów pokazują, że ta prawda dotarła już do sporej części społeczeństwa. Tym bardziej że stan służby zdrowia sprawia, iż alternatywa szpitala może dodatkowo zachęcać do sięgania po produkty określane niekiedy jako żywność bio albo po prostu zdrowa.

Publikacja: 25.01.2018 20:00

Ekologiczny dostawca pozna handlowe realia

Foto: pexels.com

W dodatku rosnące w ostatnich latach dochody sprawiły, że coraz więcej osób może sobie pozwalać na zakupy w rynkowej ekoniszy, którą – jak sprawdziłam w archiwum „Rzeczpospolitej" – już przed czterema laty opisywaliśmy jako jeden z najbardziej perspektywicznych segmentów rynku spożywczego. Według ubiegłorocznych analiz rynek ekologicznej żywności miał urosnąć do miliarda złotych w 2017 r. (z nieco ponad 700 mln zł w 2015 r.). Co prawda stanowił tylko 0,5 proc. handlu spożywczego, ale prawie 43 proc. wzrostu w skali dwóch lat robi wrażenie.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Opinie Ekonomiczne
Witold M. Orłowski: Kraj ludzi dawniej szczęśliwych
Opinie Ekonomiczne
Prof. Sławomir Mikrut: Jak AI może przyspieszyć inwestycje w infrastrukturę
Opinie Ekonomiczne
Aleksandra Fandrejewska: Istnienie „a” nadaje sens alfabetowi
Opinie Ekonomiczne
Wojciech Warski: O przywódcach i narzędziach przymusu ekonomicznego
Opinie Ekonomiczne
Krzysztof Adam Kowalczyk: Brak zaufania podcina nam skrzydła. Jest źle
Reklama
Reklama