Reklama

Jedz warzywa - będziesz optymistą

Ludzie, którzy mają we krwi wysoki poziom karotenoidów, bardziej optymistycznie patrzą w przyszłość - wykazały badania

Publikacja: 21.01.2013 19:35

Jedz warzywa - będziesz optymistą

Foto: Flickr

Związek między zdrowiem psychicznym a fizycznym został udowodniony już dawno, co poskutkowało długą listą chorób psychosomatycznych. Naukowcy jednak bardziej skupiali się na wpływie słabej kondycji psychicznej na fizyczne funkcjonowanie organizmu ludzkiego.

Badacze postanowili więc sprawdzić, czy bycie optymistą, posiadanie jasnego celu w życiu korzystnie wpływa na zdrowie fizyczne.

- To pierwsze badanie, które może udowodnić związek między wysokim poziomem karotenoidów a życiowym optymizmem - powiedziała prowadząca badania dr Julia Boehm z Harvard School of Public Health.

Poprzednie badania wykazały, że wysoki poziom antyutleniaczy we krwi można właściwie nazwać "markerem zdrowia". Antyoksydanty bowiem maja niezwykłą właściwość: powstrzymują  inne komórki przed produkcją wolnych rodników, które przyczyniają się do degradacji DNA i są przyczyna starzenia się organizmu. Przoduje w tym beta-karoten, barwnik zawarty w pomarańczowych i czerwonych warzywach, szczególnie w marchwi, ale także w zielonych - np. w szpinaku.

Ostatnie badania polegały na zbadaniu we krwi tysiąca Amerykanów w wieku od 25 do 74 lat poziomu dziewięciu różnych antyoksydantów, w tym karotenoidów, oraz poziomu ich optymizmu -  badani wypełniali specjalną ankietę.

Reklama
Reklama

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy byli bardziej optymistyczni, mieli aż o  13 proc. wyższe stężenie karotenoidów we krwi w porównaniu z osobami, które były mniej optymistyczne. Ci pierwsi jedli trzy lub więcej porcji warzyw i owoców dziennie. Ci drudzy - zaledwie jedną, najwyżej dwie.

Badania przeprowadzone w 2009 roku na grupie ponad tysiąca Amerykanek i opublikowane w piśmie "Circulation" wykazały, ze osoby o optymistycznym nastawieniu do życia dłużej żyją, rzadziej umierają z powodu raka lub chorób serca.

Obecne badania kładą podwaliny pod kolejne - mówi Emily Nicklett z Uniwersytetu w Michigan. - Nie wiadomo bowiem, co było pierwsze - jajko czy kura. Niewykluczone bowiem, że osoby o bardziej optymistycznym podejściu do życia mają też tendencję do podejmowania większej ilości zachowań prozdrowotnych, jakim zdecydowanie jest jedzenie warzyw i owoców.

American Heart Association zaleca dziś Amerykanom, by codziennie jedli 4,5 filiżanki (przyjęło się, że amerykańska filiżanka to polska szklanka, czyli ok. 250 ml) różnokolorowych warzyw i owoców dziennie.

A że wiadomo powszechnie, że dieta bogata w owoce i warzywa może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka i inne choroby przewlekłe - to wystarczający powód, by wziąć to sobie do serca i diety, a przy okazji nabawić się optymizmu.

Związek między zdrowiem psychicznym a fizycznym został udowodniony już dawno, co poskutkowało długą listą chorób psychosomatycznych. Naukowcy jednak bardziej skupiali się na wpływie słabej kondycji psychicznej na fizyczne funkcjonowanie organizmu ludzkiego.

Badacze postanowili więc sprawdzić, czy bycie optymistą, posiadanie jasnego celu w życiu korzystnie wpływa na zdrowie fizyczne.

Pozostało jeszcze 87% artykułu
Reklama
Materiał Partnera
Krewny z Ameryki. Jak filmy opowiadają niezwyczajną historię polskich emigrantów
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Materiał Partnera
Czy można wykryć, że pracę napisała AI? Nauczyciele akademiccy vs. ChatGPT
Materiał Partnera
Zegar biologiczny. Co naprawdę decyduje o naszej produktywności?
Nauka
Jak urozmaicić spacery i biegi? Eksperci mają niecodzienny pomysł. „Zaczynać powoli”
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Materiał Partnera
Język natury. Źródła jako świadkowie zmian klimatu i działalności człowieka
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama