Jedz warzywa - będziesz optymistą

Ludzie, którzy mają we krwi wysoki poziom karotenoidów, bardziej optymistycznie patrzą w przyszłość - wykazały badania

Publikacja: 21.01.2013 19:35

Jedz warzywa - będziesz optymistą

Foto: Flickr

Związek między zdrowiem psychicznym a fizycznym został udowodniony już dawno, co poskutkowało długą listą chorób psychosomatycznych. Naukowcy jednak bardziej skupiali się na wpływie słabej kondycji psychicznej na fizyczne funkcjonowanie organizmu ludzkiego.

Badacze postanowili więc sprawdzić, czy bycie optymistą, posiadanie jasnego celu w życiu korzystnie wpływa na zdrowie fizyczne.

- To pierwsze badanie, które może udowodnić związek między wysokim poziomem karotenoidów a życiowym optymizmem - powiedziała prowadząca badania dr Julia Boehm z Harvard School of Public Health.

Poprzednie badania wykazały, że wysoki poziom antyutleniaczy we krwi można właściwie nazwać "markerem zdrowia". Antyoksydanty bowiem maja niezwykłą właściwość: powstrzymują  inne komórki przed produkcją wolnych rodników, które przyczyniają się do degradacji DNA i są przyczyna starzenia się organizmu. Przoduje w tym beta-karoten, barwnik zawarty w pomarańczowych i czerwonych warzywach, szczególnie w marchwi, ale także w zielonych - np. w szpinaku.

Ostatnie badania polegały na zbadaniu we krwi tysiąca Amerykanów w wieku od 25 do 74 lat poziomu dziewięciu różnych antyoksydantów, w tym karotenoidów, oraz poziomu ich optymizmu -  badani wypełniali specjalną ankietę.

Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy byli bardziej optymistyczni, mieli aż o  13 proc. wyższe stężenie karotenoidów we krwi w porównaniu z osobami, które były mniej optymistyczne. Ci pierwsi jedli trzy lub więcej porcji warzyw i owoców dziennie. Ci drudzy - zaledwie jedną, najwyżej dwie.

Badania przeprowadzone w 2009 roku na grupie ponad tysiąca Amerykanek i opublikowane w piśmie "Circulation" wykazały, ze osoby o optymistycznym nastawieniu do życia dłużej żyją, rzadziej umierają z powodu raka lub chorób serca.

Obecne badania kładą podwaliny pod kolejne - mówi Emily Nicklett z Uniwersytetu w Michigan. - Nie wiadomo bowiem, co było pierwsze - jajko czy kura. Niewykluczone bowiem, że osoby o bardziej optymistycznym podejściu do życia mają też tendencję do podejmowania większej ilości zachowań prozdrowotnych, jakim zdecydowanie jest jedzenie warzyw i owoców.

American Heart Association zaleca dziś Amerykanom, by codziennie jedli 4,5 filiżanki (przyjęło się, że amerykańska filiżanka to polska szklanka, czyli ok. 250 ml) różnokolorowych warzyw i owoców dziennie.

A że wiadomo powszechnie, że dieta bogata w owoce i warzywa może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka i inne choroby przewlekłe - to wystarczający powód, by wziąć to sobie do serca i diety, a przy okazji nabawić się optymizmu.

Związek między zdrowiem psychicznym a fizycznym został udowodniony już dawno, co poskutkowało długą listą chorób psychosomatycznych. Naukowcy jednak bardziej skupiali się na wpływie słabej kondycji psychicznej na fizyczne funkcjonowanie organizmu ludzkiego.

Badacze postanowili więc sprawdzić, czy bycie optymistą, posiadanie jasnego celu w życiu korzystnie wpływa na zdrowie fizyczne.

Pozostało jeszcze 87% artykułu
Nauka
Sprawdzian z góralskiego. Czy da się jeszcze ocalić mowę Podhala?
Nauka
Szympansom bliżej do zachowań ludzi, niż nam się wydawało. Nowe wyniki badań
Materiał Partnera
Jak postrzegamy UE? Co myślimy w zależności od mediów, z których korzystamy?
Nauka
Tajny rosyjski satelita „nie jest już operacyjny”. Wywoływał spore obawy
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Nauka
Dlaczego superwulkan Yellowstone nie wybucha? Naukowcy odkryli cenną wskazówkę
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne