Wśród badaczy, którym udało się dokonać tego odkrycia jest dwoje laureatów Fundacji na rzecz Nauki Polskiej, dr hab. Ewelina Knapska i prof. dr hab. Leszek Kaczmarek. Wyniki badań zespołu zostały opublikowane w prestiżowym czasopiśmie The Journal of Neuroscience.
Zrozumienie podstaw systemowych, neuronalnych i molekularnych uczenia się i pamięci stanowi jedno z najważniejszych wyzwań stojących obecnie przed neurobiologią. W opisie pamięci wyróżnia się często jej dwoistość – mówi się o pamięci krótkiej i długiej, deklaratywnej i proceduralnej, a także apetytywnej i awersyjnej. Badania przeprowadzone przez naukowców z Instytutu Biologii Doświadczalnej pokazują, że pamięć apetytywna, czyli dotycząca doznań przyjemnych, jest umiejscowiona w mózgu w jądrze środkowym ciała migdałowatego (ang. Central Amygdala, CeAmy). Dodatkowo, badacze odkryli również mechanizm molekularny zaangażowany specyficznie w uczenie się i pamięć apetytywną, ale nie w awersyjną, czyli dotyczącą doznań przykrych. Okazuje się, że zahamowanie aktywności zaledwie jednego białka (MMP-9, matrixmetalloproteinase) upośledza apetytywne uczenie się i pamięć, nie mając wpływu na awersyjne uczenie się i pamięć.