Naukowcy: Za mało soli szkodzi zdrowiu

Niska konsumpcja soli zwiększa, a nie zmniejsza ryzyko chorób serca i udarów - twierdzą naukowcy z Kanady Ale uwaga! Mowa o niskiej konsumpcji według norm kanadyjskich, którą w Polsce nazwalibyśmy raczej niesamowicie niską.

Aktualizacja: 31.05.2016 11:48 Publikacja: 31.05.2016 09:19

Większość Polaków spożywa zdecydowanie za dużo soli / Paul Goyette

Większość Polaków spożywa zdecydowanie za dużo soli / Paul Goyette

Foto: Wikipedia

Naukowcy z Uniwersytetu McMaster przeprowadzili analizę statystyczną obejmującą dane 130 tys. osób. Oprócz zaskakującego wniosku o szkodliwości diety ubogiej w sól, z badań wyciągnęli też inną nauczkę. Otóż okazało się, że bardzo wysoka konsumpcja soli szkodzi, ale tylko osobom z nadciśnieniem.

Tu należy dodać, że progi wysokiej i niskiej konsumpcji soli naukowcy ustanawiali według standardów kanadyjskich, które są zupełnie inne niż polskie. O ile przeciętny Polak je 9 gramów soli dziennie, Kanadyjczyk konsumuje 3,5 grama tej przyprawy. Bardzo wysoka konsumpcja (która szkodzi chorym na nadciśnienie) to, według naukowców z Uniwersytetu McMaster, powyżej 6 gramów. Bardzo niska (która szkodzi wszystkim) to poniżej 2 gramów.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Nauka
Sprawdzian z góralskiego. Czy da się jeszcze ocalić mowę Podhala?
Nauka
Szympansom bliżej do zachowań ludzi, niż nam się wydawało. Nowe wyniki badań
Materiał Partnera
Jak postrzegamy UE? Co myślimy w zależności od mediów, z których korzystamy?
Nauka
Tajny rosyjski satelita „nie jest już operacyjny”. Wywoływał spore obawy
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Nauka
Dlaczego superwulkan Yellowstone nie wybucha? Naukowcy odkryli cenną wskazówkę
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne