Reklama

Naukowcy: Za mało soli szkodzi zdrowiu

Niska konsumpcja soli zwiększa, a nie zmniejsza ryzyko chorób serca i udarów - twierdzą naukowcy z Kanady Ale uwaga! Mowa o niskiej konsumpcji według norm kanadyjskich, którą w Polsce nazwalibyśmy raczej niesamowicie niską.

Aktualizacja: 31.05.2016 11:48 Publikacja: 31.05.2016 09:19

Większość Polaków spożywa zdecydowanie za dużo soli / Paul Goyette

Większość Polaków spożywa zdecydowanie za dużo soli / Paul Goyette

Foto: Wikipedia

Naukowcy z Uniwersytetu McMaster przeprowadzili analizę statystyczną obejmującą dane 130 tys. osób. Oprócz zaskakującego wniosku o szkodliwości diety ubogiej w sól, z badań wyciągnęli też inną nauczkę. Otóż okazało się, że bardzo wysoka konsumpcja soli szkodzi, ale tylko osobom z nadciśnieniem.

Tu należy dodać, że progi wysokiej i niskiej konsumpcji soli naukowcy ustanawiali według standardów kanadyjskich, które są zupełnie inne niż polskie. O ile przeciętny Polak je 9 gramów soli dziennie, Kanadyjczyk konsumuje 3,5 grama tej przyprawy. Bardzo wysoka konsumpcja (która szkodzi chorym na nadciśnienie) to, według naukowców z Uniwersytetu McMaster, powyżej 6 gramów. Bardzo niska (która szkodzi wszystkim) to poniżej 2 gramów.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Nauka
Jak bardzo prawdopodobna jest śmierć na skutek uderzenia asteroidy w Ziemię? Nowe badanie
Nauka
Co tak naprawdę wydarzyło się niemal 13 tys. lat temu? Naukowcy zbadali kontrowersyjną teorię
Nauka
Dlaczego homo sapiens przetrwał, a neandertalczycy nie? Wyniki nowych badań
Nauka
Nowa metoda walki z kłusownictwem. Nosorożcom wstrzyknięto radioaktywne izotopy
Patronat Rzeczpospolitej
Future Frombork Festival. Kosmiczne wizje naukowców i artystów
Materiał Promocyjny
Jak sfinansować rozwój w branży rolno-spożywczej?
Reklama
Reklama