Reklama
Rozwiń

Naukowcy: Za mało soli szkodzi zdrowiu

Niska konsumpcja soli zwiększa, a nie zmniejsza ryzyko chorób serca i udarów - twierdzą naukowcy z Kanady Ale uwaga! Mowa o niskiej konsumpcji według norm kanadyjskich, którą w Polsce nazwalibyśmy raczej niesamowicie niską.

Aktualizacja: 31.05.2016 11:48 Publikacja: 31.05.2016 09:19

Większość Polaków spożywa zdecydowanie za dużo soli / Paul Goyette

Większość Polaków spożywa zdecydowanie za dużo soli / Paul Goyette

Foto: Wikipedia

Naukowcy z Uniwersytetu McMaster przeprowadzili analizę statystyczną obejmującą dane 130 tys. osób. Oprócz zaskakującego wniosku o szkodliwości diety ubogiej w sól, z badań wyciągnęli też inną nauczkę. Otóż okazało się, że bardzo wysoka konsumpcja soli szkodzi, ale tylko osobom z nadciśnieniem.

Tu należy dodać, że progi wysokiej i niskiej konsumpcji soli naukowcy ustanawiali według standardów kanadyjskich, które są zupełnie inne niż polskie. O ile przeciętny Polak je 9 gramów soli dziennie, Kanadyjczyk konsumuje 3,5 grama tej przyprawy. Bardzo wysoka konsumpcja (która szkodzi chorym na nadciśnienie) to, według naukowców z Uniwersytetu McMaster, powyżej 6 gramów. Bardzo niska (która szkodzi wszystkim) to poniżej 2 gramów.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Nauka
Zaskakujący zwrot ewolucji. Ten gatunek odnowił cechy sprzed milionów lat
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Nauka
Przełomowe odkrycie naukowców. Zmienia nasz obraz neandertalczyków
Nauka
Magma rozrywa kontynent afrykański? Przełomowe badania naukowców
Nauka
Alkohol, nikotyna, narkotyki wyzwaniem dla zdrowia publicznego. Między wolnością a reglamentacją
Nauka
Naukowcy testują nowy sposób walki z superbakteriami. Skład tabletek może zaskoczyć