Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 19.06.2018 10:57 Publikacja: 19.06.2018 10:57
Foto: Pixabay
Jest wiele smacznych, choć niezdrowych produktów spożywczych. Często masz przed sobą słodycze, ciastka czy cukierki, innym razem deskę pełną pysznych, tłustych serów, a masz ochotę tylko na frytki i pączki. Tęsknisz za nimi, czujesz ich smak, tylko te dwie potrawy chciałbyś jeść. Cóż, za tą chęć, nie do pokonania, najprawdopodobniej odpowiada twój mózg.
Badania opublikowane w piśmie „Cell Metabolism” wykazały, że żywność łącząca zarówno tłuszcz jak i węglowodany jest bardziej ceniona przez nasz mózgowy system nagrody, w przeciwieństwie do żywności zawierającej tylko jeden ze składników dostarczających energii.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Eye-tracking – śledzenie ruchu gałek ocznych – zrewolucjonizował marketing, medycynę, sport i projektowanie inte...
Głośno ostatnio się zrobiło o jachtach kupowanych za pieniądze z Krajowego Planu Odbudowy. Te historie przykrywa...
Zmiany zachodzące w klimacie wpływają na populację organizmów tworzących fitoplankton. Najnowsze badanie sugeruj...
Angielscy naukowcy przeprowadzili eksperyment, który może okazać się przełomowy dla ustalenia pochodzenia życia...
Kryzys wieku średniego może należeć do przeszłości - twierdzą naukowcy. Jak wynika z najnowszych badań, moment w...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas