Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 19.06.2018 10:57 Publikacja: 19.06.2018 10:57
Foto: Pixabay
Jest wiele smacznych, choć niezdrowych produktów spożywczych. Często masz przed sobą słodycze, ciastka czy cukierki, innym razem deskę pełną pysznych, tłustych serów, a masz ochotę tylko na frytki i pączki. Tęsknisz za nimi, czujesz ich smak, tylko te dwie potrawy chciałbyś jeść. Cóż, za tą chęć, nie do pokonania, najprawdopodobniej odpowiada twój mózg.
Badania opublikowane w piśmie „Cell Metabolism” wykazały, że żywność łącząca zarówno tłuszcz jak i węglowodany jest bardziej ceniona przez nasz mózgowy system nagrody, w przeciwieństwie do żywności zawierającej tylko jeden ze składników dostarczających energii.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Naukowcy z University of California w Riverside i Instytutu Naukowego Weizmanna w Izraelu podzielili się niezwyk...
Odpowiedzialny biznes przechodzi kolejną ewolucję związaną z nowymi wymaganiami regulacyjnymi. Tym razem celem jest strategiczna transformacja pozwalająca na skuteczną ochronę środowiska i praw człowieka. Jak odpowiedzieć na te wyzwania?
Neandertalczycy już około 125 tys. lat temu praktykowali wyszukany sposób przetwarzania żywności poprzez wytapia...
Region Afar w Etiopii to obszar, w którym zbiegają się aż trzy płyty tektoniczne. Takie miejsca są niezwykle cie...
Alkohol i nikotyna to najczęściej używane substancje psychoaktywne w Polsce. Rozpowszechnienie ich używania powo...
Superbakterie to szczepy, które uodporniły się na działanie wielu różnych antybiotyków. Gnieżdżą się one w głębi...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas