Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 19.06.2018 10:57 Publikacja: 19.06.2018 10:57
Foto: Pixabay
Jest wiele smacznych, choć niezdrowych produktów spożywczych. Często masz przed sobą słodycze, ciastka czy cukierki, innym razem deskę pełną pysznych, tłustych serów, a masz ochotę tylko na frytki i pączki. Tęsknisz za nimi, czujesz ich smak, tylko te dwie potrawy chciałbyś jeść. Cóż, za tą chęć, nie do pokonania, najprawdopodobniej odpowiada twój mózg.
Badania opublikowane w piśmie „Cell Metabolism” wykazały, że żywność łącząca zarówno tłuszcz jak i węglowodany jest bardziej ceniona przez nasz mózgowy system nagrody, w przeciwieństwie do żywności zawierającej tylko jeden ze składników dostarczających energii.
Alkohol i nikotyna to najczęściej używane substancje psychoaktywne w Polsce. Rozpowszechnienie ich używania powo...
Superbakterie to szczepy, które uodporniły się na działanie wielu różnych antybiotyków. Gnieżdżą się one w głębi...
Od przyszłego roku duże, publiczne spółki będą musiały zwiększyć reprezentację kobiet w radach nadzorczych lub z...
Kojarzymy je z eleganckimi doniczkami i pewnymi trudnościami w utrzymaniu. Tymczasem w naturalnym środowisku te...
Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany – pisał Lem w „Bajkach robotów”. Dziś nie dziwi napędzanie ro...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas