Omega-3, substancja uzdrawiająca serce, zwiększa ryzyko otyłości

Substancja uzdrawiająca serce zwiększa ryzyko otyłości u mężczyzn

Aktualizacja: 21.02.2012 18:01 Publikacja: 21.02.2012 17:58

Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą sprzyjać otyłości

Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą sprzyjać otyłości

Foto: BEW

Kwasy nienasycone omega-3 mają w ostatnich latach wspaniałą prasę, lekarze i dietetycy nie mogą się ich nachwalić, ponieważ badania naukowe prowadzone niezależnie w wielu laboratoriach na świecie dowiodły ich działania przeciwnowotworowego, zwłaszcza w przypadku raka piersi, okrężnicy i prostaty. Spowalniają także starzenie się komórek. Ale przede wszystkim spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 powoduje obniżenie poziomu trójglicerydów we krwi, a to oznacza, że ich regularne przyjmowanie zmniejsza ryzyko zawałów i arytmii serca.

Ludzie jak zwierzęta

A jednak, właśnie za sprawą badań naukowych, pojawiła się skaza na obrazie tej idealnej substancji. Okazało się, że kwasy nienasycone omega-3 odgrywają kluczową rolę w metabolizmie, wpływają na wagę ciała. Po raz pierwszy wykazały to badania prowadzone przez francusko-brytyjski zespół, którym kieruje prof. Philippe Froguel z Laboratoire Genomique et Maladies Metaboliques francuskiego Universite Lille 2. Z Francuzami współpracują badacze z Imperial College London.

Badania wykazały, że mutacja genu GPR120, wytwarzająca receptor komórkowy nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwiększa o 60 proc. ryzyko otyłości u samców myszy. Naukowcy wykazali, że wśród ludzi proporcje te są podobne.

Eksperymenty przeprowadzone na zwierzętach dowiodły, że u samców, u których ten receptor był nieaktywny, i które były na diecie bogatej w kwasy tłuszczowe, szybko wystąpiła otyłość związana z cukrzycą i innymi anomaliami metabolicznymi. Wyniki badań publikuje "Nature".

Na poziomie społecznym światowa epidemia otyłości związana jest ze zmianą trybu życia i diety. Jednak w przypadku poszczególnych ludzi dziedzictwo genetyczne odgrywa ogromną rolę: każdy człowiek reaguje odmiennie na środowisko, zwłaszcza na zachwianą równowagą żywieniową.

Apetyt na tłuste

Naukowcy z zespołu prof. Philippe Froguela zamierzają się zająć w najbliższym czasie tym aspektem dziedziczności.

Komórki niektórych organów – zwłaszcza wątroby i jelit – posiadają specyficzne receptory, które wychwytują kwasy z pożywienia i wysyłają do wątroby, trzustki, tkanki tłuszczowej, mózgu sygnał o tym przechwyceniu. Sygnał ten zarządza łaknieniem, czyli apetytem, preferencjami pokarmowymi i magazynowaniem niestrawionego tłuszczu.

Jeden z tych receptorów, wyspecjalizowany w zakresie nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, jest kodowany przez gen GPE120. Receptor ten jest szczególnie ważny, ponieważ jego aktywacja stymuluje wytwarzanie insuliny i peptydów związanych z uczuciem sytości – hormonów, które ograniczają łaknienie, apetyt, wpływają na smak (upodobanie do potraw tłustych) i powstawanie nowych komórek tkanki tłuszczowej.

Aby poznać rolę genu GPR120, naukowcy posłużyli się myszami, u których ten gen został zmutowany, i w konsekwencji specyficzny receptor nie funkcjonował.

U myszy tych zastosowano dietę bogatą w tłuszcze i cukry. Rezultat: otyłość wystąpiła dużo szybciej niż u niezmutowanych. Wystąpiła u nich także cukrzyca i otłuszczenie wątroby, anomalie obserwowane u otyłych ludzi, prowadzące do raka i marskości wątroby, miażdżycy tętnic.

Terapie przyszłości

Zespół prof. Philippe Froguela dokonał sekwencjonowania genu GPR120, odkrywając przy tym jego mutację R27OH. Naukowcy szukali jej u ludzi otyłych i znaleźli u 14 500 takich osób. Gen ten sprawia, że receptor komórkowy nienasyconych kwasów tłuszczowych jest niesprawny.

U nosicieli zmutowanego genu nienasycone kwasy tłuszczowe nie emitują sygnału uaktywniającego ścieżkę metaboliczną wytwarzającą hormony sytości. Wśród tych hormonów znajduje się GLP1 sprzyjający wytwarzaniu insuliny, zawarty w lekarstwach przeciw cukrzycy.

– Nasze prace wykazały, że gen GPR120 może być kluczowym elementem w przyszłych terapiach przeciw otyłości i chorobom wątroby związanym z nadwagą. Farmakologiczna aktywacja receptora nienasyconych kwasów tłuszczowych umożliwi reakcje metaboliczne korzystne dla organizmu ludzkiego, nawet wówczas, gdy będzie brakować urozmaiconego, zrównoważonego pożywienia i wystąpi nadmierne spożycie pokarmów zawierających tłuszcze – powiedział prof. Philippe Froguel.

Kwasy nienasycone omega-3 mają w ostatnich latach wspaniałą prasę, lekarze i dietetycy nie mogą się ich nachwalić, ponieważ badania naukowe prowadzone niezależnie w wielu laboratoriach na świecie dowiodły ich działania przeciwnowotworowego, zwłaszcza w przypadku raka piersi, okrężnicy i prostaty. Spowalniają także starzenie się komórek. Ale przede wszystkim spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 powoduje obniżenie poziomu trójglicerydów we krwi, a to oznacza, że ich regularne przyjmowanie zmniejsza ryzyko zawałów i arytmii serca.

Pozostało 88% artykułu
Nauka
Pełnia Księżyca w grudniu. Zimny Księżyc będzie wyjątkowy, bo trwa wielkie przesilenie księżycowe
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Nauka
W organizmach delfinów znaleziono uzależniający fentanyl
Nauka
Orki kontra „największa ryba świata”. Naukowcy ujawniają zabójczą taktykę polowania
Nauka
Radar NASA wychwycił „opuszczone miasto” na Grenlandii. Jego istnienie zagraża środowisku
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Nauka
Jak picie kawy wpływa na jelita? Nowe wyniki badań