Reklama
Rozwiń
Reklama

Jedzenie czerwonego i przetworzonego mięsa skraca życie

Eksperci ostrzegają, że jedzenie czerwonego i przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko wcześniejszej śmierci.

Aktualizacja: 13.06.2019 11:35 Publikacja: 13.06.2019 11:20

Jedzenie czerwonego i przetworzonego mięsa skraca życie

Foto: Pixabay

Zamiana wołowiny, jagnięciny i kiełbasy na ryby i warzywa może zmniejszyć ryzyko wcześniejszej śmierci nawet o 17% - wynika z raportu opublikowane w British Medical Journal.

Nowe badanie zawiera analizę zwyczajów żywieniowych ponad 81 tys. Amerykanów. Uczestników pytano o spożywane produkty w ciągu ostatnich ośmiu lat życia.

Dodatkowe -10% na BLACK WEEK

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Week - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL — rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Nauka
Co łączy golden retrievera i człowieka? Zaskakujące wyniki najnowszych badań
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Nauka
Genetyczne podłoże ADHD? Naukowcy przyjrzeli się trzem mutacjom. Wyniki badania
Materiał Partnera
AI wchodzi na uczelnie
Materiał Partnera
Ekrany i okna przyszłości. Naukowcy z UW badają ferroelektryczne nematyki
Nauka
Etiopia. Pierwsza erupcja wulkanu od 12 tysięcy lat
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama