Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 13.09.2019 14:08 Publikacja: 13.09.2019 14:08
Foto: Shutterstock
Nowe badanie koordynowane przez naukowców z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC) poddało analizie związek między całkowitym spożyciem słodzonych cukrem i sztucznie słodzonych napojów bezalkoholowych, a śmiertelnością. Badanie analizowało konkretne przyczyny śmierci.
Badanie obejmowało dane prawie 452000 osób zgromadzone w European Prospective Investigation on Cancer and Nutrition (EPIC) przy średnim okresie obserwacji dłuższym niż 16 lat. EPIC to ogólnoeuropejska analiza związków między dietą a nowotworami, a także innymi chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby sercowo-naczyniowe. Badanie porównywało przyczyny śmiertelności osób, które piły mniej niż jedną szklankę słodkich napojów bezalkoholowych miesięcznie z tymi, które wypijały co najmniej dwie szklanki dziennie.
Alkohol i nikotyna to najczęściej używane substancje psychoaktywne w Polsce. Rozpowszechnienie ich używania powo...
Superbakterie to szczepy, które uodporniły się na działanie wielu różnych antybiotyków. Gnieżdżą się one w głębi...
Od przyszłego roku duże, publiczne spółki będą musiały zwiększyć reprezentację kobiet w radach nadzorczych lub z...
Kojarzymy je z eleganckimi doniczkami i pewnymi trudnościami w utrzymaniu. Tymczasem w naturalnym środowisku te...
Jam jest robot hartowany, zdalnie prądem sterowany – pisał Lem w „Bajkach robotów”. Dziś nie dziwi napędzanie ro...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas