Dieta uboga w gluten może sprzyjać rozwojowi cukrzycy

Eksperci z Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego twierdzą, że dieta uboga w gluten sprzyjać może rozwojowi cukrzycy.

Publikacja: 10.03.2017 11:42

Dieta uboga w gluten może sprzyjać rozwojowi cukrzycy

Foto: AFP

Jak informuje Polskie Radio, przez trzydzieści lat naukowcy obserwowali prawie dwanaście tysięcy ludzi. Osoby, które spożywały najwięcej glutenu, miały o trzynaście procent mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę, niż Ci, którzy spożywali go najmniej.

Autorzy badań twierdzą, że kluczowym elementem jest w tym przypadku błonnik. Osoby, które spożywają mniej glutenu, ograniczają jednocześnie spożycie błonnika, który chroni przed cukrzycą.

Czytaj więcej, wiedz więcej!
Rok dostępu za 99 zł.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję?
- możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Nauka
Naukowcy potwierdzili 67-letnią hipotezę. „Niemożliwe” odkrycie
Nauka
Sprawdzian z góralskiego. Czy da się jeszcze ocalić mowę Podhala?
Nauka
Szympansom bliżej do zachowań ludzi, niż nam się wydawało. Nowe wyniki badań
Materiał Partnera
Jak postrzegamy UE? Co myślimy w zależności od mediów, z których korzystamy?
Materiał Promocyjny
Tech trendy to zmiana rynku pracy
Nauka
Tajny rosyjski satelita „nie jest już operacyjny”. Wywoływał spore obawy
Materiał Partnera
Polska ma ogromny potencjał jeśli chodzi o samochody elektryczne