Reklama
Rozwiń

Dieta uboga w gluten może sprzyjać rozwojowi cukrzycy

Eksperci z Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego twierdzą, że dieta uboga w gluten sprzyjać może rozwojowi cukrzycy.

Publikacja: 10.03.2017 11:42

Dieta uboga w gluten może sprzyjać rozwojowi cukrzycy

Foto: AFP

Jak informuje Polskie Radio, przez trzydzieści lat naukowcy obserwowali prawie dwanaście tysięcy ludzi. Osoby, które spożywały najwięcej glutenu, miały o trzynaście procent mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę, niż Ci, którzy spożywali go najmniej.

Autorzy badań twierdzą, że kluczowym elementem jest w tym przypadku błonnik. Osoby, które spożywają mniej glutenu, ograniczają jednocześnie spożycie błonnika, który chroni przed cukrzycą.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Nauka
Przełomowe odkrycie naukowców. Zmienia nasz obraz neandertalczyków
Nauka
Magma rozrywa kontynent afrykański? Przełomowe badania naukowców
Nauka
Alkohol, nikotyna, narkotyki wyzwaniem dla zdrowia publicznego. Między wolnością a reglamentacją
Nauka
Naukowcy testują nowy sposób walki z superbakteriami. Skład tabletek może zaskoczyć
Materiał Partnera
Wielkie nieobecne. Kobiety we władzach spółek