Reklama
Rozwiń
Reklama

Dieta uboga w gluten może sprzyjać rozwojowi cukrzycy

Eksperci z Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego twierdzą, że dieta uboga w gluten sprzyjać może rozwojowi cukrzycy.

Publikacja: 10.03.2017 11:42

Dieta uboga w gluten może sprzyjać rozwojowi cukrzycy

Foto: AFP

Jak informuje Polskie Radio, przez trzydzieści lat naukowcy obserwowali prawie dwanaście tysięcy ludzi. Osoby, które spożywały najwięcej glutenu, miały o trzynaście procent mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę, niż Ci, którzy spożywali go najmniej.

Autorzy badań twierdzą, że kluczowym elementem jest w tym przypadku błonnik. Osoby, które spożywają mniej glutenu, ograniczają jednocześnie spożycie błonnika, który chroni przed cukrzycą.

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month W duecie taniej i korzystaj podwójnie! Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Materiał Partnera
Chcieliby dwójkę. Dlaczego więc Polacy coraz rzadziej decydują się na dzieci?
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Materiał Partnera
Krewny z Ameryki. Jak filmy opowiadają niezwyczajną historię polskich emigrantów
Materiał Partnera
Czy można wykryć, że pracę napisała AI? Nauczyciele akademiccy vs. ChatGPT
Materiał Partnera
Zegar biologiczny. Co naprawdę decyduje o naszej produktywności?
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Nauka
Jak urozmaicić spacery i biegi? Eksperci mają niecodzienny pomysł. „Zaczynać powoli”
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama