Sanepid: ostrożnie z nasionami chia

Producenci liczący na duże zyski płynące z mody na chia mogą się srogo zawieść. Przekroczenie normy lub brak zezwoleń może skończyć się dotkliwą karą.

Publikacja: 31.07.2017 19:28

Sanepid: ostrożnie z nasionami chia

Foto: Pixabay

Chia, znana też jako szałwia hiszpańska, należy do rodziny jasnotowatych. Pochodzi z południowego Meksyku i Gwatemali. Roślinę tę uprawiali już Aztekowie, zanim Krzysztof Kolumb odkrył Amerykę. W ostatnim czasie nasiona chia robią prawdziwą furorę w segmencie zdrowej żywności. Wszystko dzięki dużej zawartości kwasu omega-3, alfa-linolenowego ALA oraz antyoksydantów. Wykorzystywane są do przyrządzania napojów oraz żywności.

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał właśnie komunikat z ostrzeżeniem przed niekontrolowanym wykorzystywaniem nasion chia w produktach spożywczych. Przekroczenie dopuszczalnej normy może spowodować problemy ze zdrowiem.

Złap mikołajkową okazję!

Czytaj dalej RP.PL.
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Nauka
Orki kontra „największa ryba świata”. Naukowcy ujawniają zabójczą taktykę polowania
Nauka
Radar NASA wychwycił „opuszczone miasto” na Grenlandii. Jego istnienie zagraża środowisku
Nauka
Jak picie kawy wpływa na jelita? Nowe wyniki badań
Nauka
Północny biegun magnetyczny zmierza w kierunku Rosji. Wpływa na nawigację
Materiał Promocyjny
Przewaga technologii sprawdza się na drodze
Nauka
Przełomowe ustalenia badaczy. Odkryto życie w najbardziej „niegościnnym” miejscu na Ziemi
Materiał Promocyjny
Transformacja w miastach wymaga współpracy samorządu z biznesem i nauką