Sanepid: ostrożnie z nasionami chia

Producenci liczący na duże zyski płynące z mody na chia mogą się srogo zawieść. Przekroczenie normy lub brak zezwoleń może skończyć się dotkliwą karą.

Publikacja: 31.07.2017 19:28

Sanepid: ostrożnie z nasionami chia

Foto: Pixabay

Chia, znana też jako szałwia hiszpańska, należy do rodziny jasnotowatych. Pochodzi z południowego Meksyku i Gwatemali. Roślinę tę uprawiali już Aztekowie, zanim Krzysztof Kolumb odkrył Amerykę. W ostatnim czasie nasiona chia robią prawdziwą furorę w segmencie zdrowej żywności. Wszystko dzięki dużej zawartości kwasu omega-3, alfa-linolenowego ALA oraz antyoksydantów. Wykorzystywane są do przyrządzania napojów oraz żywności.

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał właśnie komunikat z ostrzeżeniem przed niekontrolowanym wykorzystywaniem nasion chia w produktach spożywczych. Przekroczenie dopuszczalnej normy może spowodować problemy ze zdrowiem.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Nauka
Naukowcy testują nowy sposób walki z superbakteriami. Skład tabletek może zaskoczyć
Materiał Partnera
Wielkie nieobecne. Kobiety we władzach spółek
Materiał Partnera
Oszukują i rozdają nagrody. Tego (na pewno!) nie wiesz o storczykach
Materiał Partnera
Motory molekularne. Tak naukowcy uczą nanocząsteczki kręcić się na zawołanie
Materiał Promocyjny
Bank Pekao nagrodzony w konkursie The Drum Awards for Marketing EMEA za działania w Fortnite
Nauka
Połączenie tych dwóch leków wydłużyło życie myszy o około 30 proc. Czy pomoże ludziom?