O zyciu na Procidzie

Trzecia część włoskiej trylogii australijskiej dziennikarki, która porzuciła antypody i wybrała życie w urokliwych miejscach Włoch. Początkowo los rzucił ją do wielkich miast – Rzymu i Neapolu, by w końcu zaprowadzić na małą, kameralną wysepkę Procidę.

Aktualizacja: 05.05.2011 15:34 Publikacja: 01.05.2011 12:43

Procida (fot. Giovanni Sighele)

Procida (fot. Giovanni Sighele)

Foto: Flickr

To tam Penelope Green wraz z ukochanym poznaje sekrety prawdziwego włoskiego życia. A co ważniejsze – prawdziwej włoskiej kuchni. Zamiłowanie do smakowitego jedzenia ułatwia jej kontakt z mieszkańcami wysepki, od których krok po kroku, słowo po słowie, wydobywa tajemne przepisy na włoskie specjały.

Zobacz na Empik.rp.pl

Green opowiada romantyczną historię swojego związku, ale też okrasza tę opowieść przydatnymi informacjami o lokalnych ciekawostkach i obyczajach – takich jak np. Processione dei  Misteri, Procesja Misteryjna, której wstrząsające dźwięki budzą nieświadomych tego zwyczaju przed 5 rano...

Zaś najbardziej wciągające są, oczywiście, przepisy, które także zamieszcza autorka w swojej książce.

Na przykład taki:

Permigiana di melanzante (zapiekany bakłażan)

6 porcji

3 duże bakłażany pokrojone wzdłuż na płaty o grubości ½ cm

1 łyżka soli stołowej (do bakłażana)

½ filiżanki oliwy z pierwszego tłoczenia

2 ząbki czosnku

700 g passaty, czystego sosu pomidorowego do makaronu, lub 20 małych pomidorów

1 duża kula mozzarelli (ok. 250 gramów), pocięta na półcentymetrowe kostki

6 łyżek stołowych startego parmezanu

Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1.       Płaty bakłażana umieścić na cedzaku i starannie posypać kuchenną solą. Przykryć ścierką lub przycisnąć czymś ciężkim i pozostawić tak na 30 minut do godziny (sól wyciąga gorzki smak)

2.       Wlać trochę oliwy z oliwek na patelnię i dorzucić czosnek. Podsmażać przez kilka sekund....

A dalszy ciąg – w książce „Na północ od Capri" Penelope Green, wyd. Prószyński i S-ka :)

KONKURS:

Dla naszych czytelników mamy 4 książki

Wygrają 4 pierwsze zgłoszenie na adres kultura@rp.pl z linkiem do zamieszczonej na rp.pl wybranej recenzji książki. W tytule mejla proszę wpisać "Capri".

Start konkursu: środa, 4 maja, godz. 12.00.

Znamy już zwycięzców, poinformujemy ich drogą elektroniczną. Dziękujemy za udział w konkursie :)

Zostań fanem serwisu na Facebooku

.

 

To tam Penelope Green wraz z ukochanym poznaje sekrety prawdziwego włoskiego życia. A co ważniejsze – prawdziwej włoskiej kuchni. Zamiłowanie do smakowitego jedzenia ułatwia jej kontakt z mieszkańcami wysepki, od których krok po kroku, słowo po słowie, wydobywa tajemne przepisy na włoskie specjały.

Zobacz na Empik.rp.pl

Pozostało 82% artykułu
Literatura
Stanisław Tym był autorem „Rzeczpospolitej”
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Literatura
Reiner Stach: Franz Kafka w kleszczach dwóch wojen
Literatura
XXXII Targi Książki Historycznej na Zamku Królewskim w Warszawie
Literatura
Nowy „Wiedźmin”. Herold chaosu już nadchodzi
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Literatura
Patrycja Volny: jak bił, pił i molestował Jacek Kaczmarski