Dieta Montignac

Według francuskiego lekarza Michaela Montignaca, twórcy diety, tyjemy nie dlatego, że jemy zbyt dużo, lecz dlatego, że źle komponujemy jadłospis.

Publikacja: 26.09.2007 17:43

Dużo owoców na śniadanie

Dużo owoców na śniadanie

Foto: Fotorzepa, Jerzy Dudek JD Jerzy Dudek

Montignac uważa, że nie musimy liczyć kalorii czy przestrzegać wielkości porcji, a jedynie zwracać uwagę na zawartość węglowodanów w produktach.

Na użytek tej teorii Montignac stworzył nowe pojęcie tzw. Indeks Glikemiczny (IG). Jest to możliwość podwyższania poziomu glukozy we krwi przez określone pokarmy. Indeks glikemiczny jest tym większy, im wyższy jest poziom cukru wywołany przez dany produkt.

W diecie Montignaca węglowodany dzieli się na "dobre" (o niskim IG) i złe (o wysokim IG). Dobre to te, które nie podnoszą poziomu cukru we krwi, czyli zboża nieoczyszczone, ryż pełnoziarnisty, warzywa strączkowe oraz większość warzyw i owoców. Złe to te, których przyswajanie powoduje silny wzrost poziomu glukozy we krwi, np. cukier, mąka, biały ryż, ziemniaki, kukurydza. Jedzenie węglowodanów o małym IG hamuje tycie (a wręcz powoduje chudnięcie), więc menu powinno bazować właśnie na nich.

Montignac zaleca jadanie 3 posiłków dziennie i ewentualnie podwieczorku. Śniadanie ma być sute, obiad normalny, a kolacja lekka. Śniadanie powinno opierać się na "dobrych" węglowodanach z małą ilością produktów białkowych lub w ogóle bez nich (węglowodany IG=35 lub poniżej). Obiad, według Montignaca, ma składać się z potraw bogatych w białko i tłuszcz, a kolacja powinna być albo węglowodanowo-białkowa, albo białkowo-tłuszczowa, np. chleb i jogurt lub jajecznica na szynce.

Podczas stosowania tej diety chudnie się powoli, ok. kilograma tygodniowo, ale za to trwale.

Stopień trudności diety - marchew surowa ma 35 IG, a ta sama marchew ugotowana, ma już 85 IG.

Planując tę dietę, trzeba korzystać ze szczegółowych tabel produktów z wyliczonym indeksem glikemicznym.

Diety może spróbować każdy, zwłaszcza osoby, które chcą się odzwyczaić od słodyczy i te ze skłonnością do cukrzycy.

[ramka][srodtytul]Podstawowe zasady diety[/srodtytul]

- Nigdy nie łączyć produktów o wysokim IG z tłuszczami w jednym posiłku,

- Unikać jedzenia produktów węglowodanowo-tłuszczowych (pełne mleko, czekolada, awokado, wątróbka, orzechy laskowe, herbatniki),

- Wyeliminowanie z diety cukru (sacharozę),

- Jeść chleb tylko pełnoziarnisty i tylko na śniadanie,

- Wyeliminowanie z diety ziemniaków pod każdą postacią,

- Wyeliminowanie z diety białego ryżu,

- Makaron powinien być gotowany tylko na póltwardo (aldente) lub razowy,

- Owoce jeść oddzielnie, najlepiej na czczo i ze skórką,

- Rezygnacja z alkoholu (w szczególności z piwa),

- Unikanie mocnej kawy i herbaty,

- Jeść co najmniej trzy razy dziennie, nie omijać posiłków,

- Ograniczenie spożywania "złych" tłuszczów nasyconych, na korzyść "dobrych" nienasyconych,

- W czasie posiłku nie pić wody, nie pić też bezpośrednio przed posiłkiem,

- Nie spieszyć się jedząc, przeżuwać dokładnie każdy kęs,

- Przygotowywać soki owocowe w domu, bezpośrednio przed spożyciem,

- Całkowicie wyeliminować słodzone napoje gazowane,

- Po posiłku składającym się z węglowodanów poczekać 3 godziny, zanim zje się coś zawierającego tłuszcze,

- Po posiłku składającym się z produktów tłuszczowych poczekać 4 godziny, zanim zje się coś zawierającego węglowodany,

- Jeść warzywa bogate w błonnik: sałatę, pory, bakłażany itp,

- Między posiłkami pić wodę mineralną niegazowaną - od 1,5 do 2 litrów.[/ramka]

[ramka][srodtytul]Produkty wskazane[/srodtytul]

[b]IG poniżej 20[/b]

bakłażany, cebula, cukinia, czosnek, orzeszki ziemne, papryka, pomidory, seler naciowy i korzeniowy, soja, warzywa zielone

[b]IG 20-29[/b]

czekolada (min. 70 proc. kakao), czereśnie, fasola gotowana, grejpfruty, fruktoza, groch gotowany, jabłka suszone, jogurt 0 proc. tłuszczu, kasza jęczmienna, marchew surowa, marmolada bez cukru, mleko świeże, soczewica czerwona, suszone śliwki

[b]IG 30-39[/b]

brzoskwinie z puszki, ciecierzyca, dziki ryż, fasolka szparagowa, figi, gruszki, jogurt naturalny, makaron sojowy, mleko odtłuszczone i zsiadłe, ryby, soczewica zielona gotowana, sok pomidorowy, spaghetti razowe, śliwki, twaróg

[b]IG 40-50[/b]

brzoskwinie, chleb gryczany, otrębowy, żytni pełnoziarnisty, czekolada biała, groszek świeży, mięso chude, mleko sojowe, makaron rurki, ryżowy, z pełnego ziarna, płatki zbożowe bez cukru, pomarańcze, pumpernikiel, ryż basmati, brązowy, sery żółte chude, soki owocowe świeże, truskawki, winogrona[/ramka]

[ramka][srodtytul]Przykładowy jadłospis:[/srodtytul]

[b]Dzień 1[/b]

[i]śniadanie: [/i]Sok pomarańczowy, kiwi, kanapka z chleba pełnoziarnistego z tuńczykiem w sosie własnym, sałata, herbata

[i]obiad: [/i]Cielęcina duszona z warzywami, ogórki kiszone, galaretka owocowa bez cukru (patrz przepisy)

[i]kolacja:[/i] Bigos z kurczaka, sok z marchwi

[b]Dzień 2[/b]

[i]śniadanie:[/i] Sok grejpfrutowy, chleb pełnoziarnisty z niskosłodzonym dżemem i chudym białym serem, herbata ziołowa, gotowane jabłko

[i]obiad:[/i] Gotowana pierś kurczka, ogórki kiszone, galaretka owocowa bez cukru, herbata

[i]kolacja:[/i] Ryba duszona w warzywach, jogurt naturalny bez cukru

[b]Dzień 3[/b]

[i]śniadanie:[/i] Sok jabłkowy, pomarańcza, musli z pełnych ziaren z mlekiem 0 proc

[i]obiad:[/i] Zupa ogórkowa bez tłuszczu, gołąbki z farszem mięsno-pieczarkowym i sosem pomidorowym bez zasmażki

[i]kolacja:[/i] Kanapki z łososiem wędzonym, sałata

[b]Dzień 4[/b]

[i]śniadanie:[/i] Sok pomarańczowy, kiwi, jajko na miękko, wędzona pierś indyka, chudy twarożek, sałata, pomidor

[i]obiad: [/i]Zupa neapolitańska, ciemny ryż z sosem pieczarkowym na odtłuszczonej śmietanie, ogórki kiszone

[i]kolacja:[/i] Zupa krem z brokułów, pasta z wędzonej makreli pomidor, ogórek

[b]Dzień 5[/b]

[i]śniadanie:[/i] Sok z cytryny, maliny, jajecznica z 1/2 łyżki oliwy z cebulą, pomidorem i papryką

[i]obiad:[/i] Rosół na skrzydełkach bez makaronu, pureé z selera, kotlet z piersi kurczaka smażony bez tłuszczu, surówka z kapusty pekińskiej

[i]kolacja:[/i] Biały chudy ser, szczypior, rzodkiewka, natka pietruszki, jogurt

[b]Dział 6[/b]

[i]śniadanie:[/i] Sok owocowy bez cukru, jabłko, płatki owsiane i otręby pszenne z jogurtem i białym serem

[i]obiad:[/i] Łosoś gotowany na parze z warzywami, sałata z kilkoma kroplami oliwy i sokiem z cytryny

[i]kolacja:[/i] Zupa jarzynowa bez marchwi, kilka plasterków chudej szynki z indyka, jogurt odtłuszczony

[b]Dzień 7[/b]

[i]śniadanie:[/i] Kiwi, maliny, truskawki, morele, odtłuszczony jogurt, kawa z mlekiem

[i]obiad:[/i] Papryka faszerowana ciemnym ryżem i pieczarkami, zupa lub krem z porów, surówka z marchwi

[i]kolacja:[/i] Kalafior gotowany posypany świeżym koprem Uwaga: Soki owocowe i owoce zawsze jedz na czczo, przynajmniej pół godziny przed śniadaniem, a godzinę przed obiadem i kolacją lub trzy godziny po posiłku .[/ramka]

Montignac uważa, że nie musimy liczyć kalorii czy przestrzegać wielkości porcji, a jedynie zwracać uwagę na zawartość węglowodanów w produktach.

Na użytek tej teorii Montignac stworzył nowe pojęcie tzw. Indeks Glikemiczny (IG). Jest to możliwość podwyższania poziomu glukozy we krwi przez określone pokarmy. Indeks glikemiczny jest tym większy, im wyższy jest poziom cukru wywołany przez dany produkt.

Pozostało 94% artykułu
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Muzeum otwarte - muzeum zamknięte, czyli trudne życie MSN
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Program kulturalny polskiej prezydencji w Radzie UE 2025
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Laury dla laureatek Nobla