Gęsi kęsim z grejpfrutem i gruszką

Rozpoczyna się sezon na gęsi. Pierwsze ptaki trafiają na stoły w lipcu. Produkcja trwa do Bożego Narodzenia. Ale trudno znaleźć gęsinę w polskich sklepach

Publikacja: 12.07.2008 01:14

Gęsi kęsim z grejpfrutem i gruszką

Foto: Rzeczpospolita

W Polsce hoduje się gęś rasy biała kołudzka. Karmi się ją naturalnymi paszami gospodarskimi. Gęsi chodzą po wybiegach, łąkach, pastwiskach, nieużytkach. Korzystają z oczek wodnych i naturalnych kąpielisk.

Krystyna Ziejewska, prezes iławskiego Stowarzyszenia Producentów Gęsi, współorganizatorka Święta Gęsi (sama hoduje ich 20 tys.), mówi: – To mięso zdrowe, czyste, bez chemii. Gęś jest karmiona według określonej technologii. Przez ostatnie trzy tygodnie życia je wyłącznie ziarno owsa, co daje mięsu wyśmienity smak.

Mięso z gęsiej piersi zawiera około 23 proc. białka, mało tłuszczu. Tłuszcz ten zresztą, ze względu na dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest najzdrowszym z tłuszczów drobiowych. Jednak Polacy nie jedzą gęsi. Lwia część produkcji kierowana jest na eksport.

Wojciech Wojtas, szef kuchni w hotelu Trzy Podkowy w Biskupcu Pomorskim, organizuje od pięciu lat Święto Gęsi, aby ocalić gęś od zapomnienia. Promuje regionalne dania, jak salceson z żołądków gęsich, pasztet z gęsi z jabłkiem, półgęski wędzone (pierś z tłuszczem i skórą wędzona w dymie drzew liściastych, najlepiej owocowych, jak jabłoń czy śliwa) czy smalec. Podczas imprezy zaprezentowane będą także nowoczesne kompozycje z gęsią w roli głównej.

30 tysięcy ton gęsi produkuje się rocznie w Polsce w około 600 gospodarstwach. Z tego ponad 90 proc.trafia na eksport, głównie do Niemiec

– Pokażemy carpaccio z piersi gęsi, żołądki panierowane w orzechach pistacjowych oraz sałatkę z piersią gęsią i gruszką marynowaną w czerwonym winie. Polecam też sałatkę z piersi gęsi z wędzonym serem (może być krowi albo kozi) i grejpfrutem. Rewelacyjna jest pierś gęsi z kozim twarożkiem oraz pestkami dyni – opowiada Wojtas.

Gęś dobrze jest łączyć z owocami, z czerwoną kapustą, a także z wędzonym boczkiem. Do faszerowania świetnie nadaje się mięso z indyka. Problemem jest jednak dostępność mięsa gęsiego w polskich sklepach. No i cena – gęsina jest nawet dwukrotnie droższa od kurczaków z fermy. Ale tak smaczna, że nie warto się szczypać.

V Ogólnopolskie Święto Gęsi, 13 lipca, Biskupiec Pomorski

W Polsce hoduje się gęś rasy biała kołudzka. Karmi się ją naturalnymi paszami gospodarskimi. Gęsi chodzą po wybiegach, łąkach, pastwiskach, nieużytkach. Korzystają z oczek wodnych i naturalnych kąpielisk.

Krystyna Ziejewska, prezes iławskiego Stowarzyszenia Producentów Gęsi, współorganizatorka Święta Gęsi (sama hoduje ich 20 tys.), mówi: – To mięso zdrowe, czyste, bez chemii. Gęś jest karmiona według określonej technologii. Przez ostatnie trzy tygodnie życia je wyłącznie ziarno owsa, co daje mięsu wyśmienity smak.

Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Kultura
Laury dla laureatek Nobla
Kultura
Nie żyje Stanisław Tym, świat bez niego będzie smutniejszy
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Żegnają Stanisława Tyma. "Najlepszy prezes naszego klubu"