Gęsi kęsim z grejpfrutem i gruszką

Rozpoczyna się sezon na gęsi. Pierwsze ptaki trafiają na stoły w lipcu. Produkcja trwa do Bożego Narodzenia. Ale trudno znaleźć gęsinę w polskich sklepach

Publikacja: 12.07.2008 01:14

Gęsi kęsim z grejpfrutem i gruszką

Foto: Rzeczpospolita

W Polsce hoduje się gęś rasy biała kołudzka. Karmi się ją naturalnymi paszami gospodarskimi. Gęsi chodzą po wybiegach, łąkach, pastwiskach, nieużytkach. Korzystają z oczek wodnych i naturalnych kąpielisk.

Krystyna Ziejewska, prezes iławskiego Stowarzyszenia Producentów Gęsi, współorganizatorka Święta Gęsi (sama hoduje ich 20 tys.), mówi: – To mięso zdrowe, czyste, bez chemii. Gęś jest karmiona według określonej technologii. Przez ostatnie trzy tygodnie życia je wyłącznie ziarno owsa, co daje mięsu wyśmienity smak.

Mięso z gęsiej piersi zawiera około 23 proc. białka, mało tłuszczu. Tłuszcz ten zresztą, ze względu na dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest najzdrowszym z tłuszczów drobiowych. Jednak Polacy nie jedzą gęsi. Lwia część produkcji kierowana jest na eksport.

Wojciech Wojtas, szef kuchni w hotelu Trzy Podkowy w Biskupcu Pomorskim, organizuje od pięciu lat Święto Gęsi, aby ocalić gęś od zapomnienia. Promuje regionalne dania, jak salceson z żołądków gęsich, pasztet z gęsi z jabłkiem, półgęski wędzone (pierś z tłuszczem i skórą wędzona w dymie drzew liściastych, najlepiej owocowych, jak jabłoń czy śliwa) czy smalec. Podczas imprezy zaprezentowane będą także nowoczesne kompozycje z gęsią w roli głównej.

30 tysięcy ton gęsi produkuje się rocznie w Polsce w około 600 gospodarstwach. Z tego ponad 90 proc.trafia na eksport, głównie do Niemiec

– Pokażemy carpaccio z piersi gęsi, żołądki panierowane w orzechach pistacjowych oraz sałatkę z piersią gęsią i gruszką marynowaną w czerwonym winie. Polecam też sałatkę z piersi gęsi z wędzonym serem (może być krowi albo kozi) i grejpfrutem. Rewelacyjna jest pierś gęsi z kozim twarożkiem oraz pestkami dyni – opowiada Wojtas.

Gęś dobrze jest łączyć z owocami, z czerwoną kapustą, a także z wędzonym boczkiem. Do faszerowania świetnie nadaje się mięso z indyka. Problemem jest jednak dostępność mięsa gęsiego w polskich sklepach. No i cena – gęsina jest nawet dwukrotnie droższa od kurczaków z fermy. Ale tak smaczna, że nie warto się szczypać.

V Ogólnopolskie Święto Gęsi, 13 lipca, Biskupiec Pomorski

W Polsce hoduje się gęś rasy biała kołudzka. Karmi się ją naturalnymi paszami gospodarskimi. Gęsi chodzą po wybiegach, łąkach, pastwiskach, nieużytkach. Korzystają z oczek wodnych i naturalnych kąpielisk.

Krystyna Ziejewska, prezes iławskiego Stowarzyszenia Producentów Gęsi, współorganizatorka Święta Gęsi (sama hoduje ich 20 tys.), mówi: – To mięso zdrowe, czyste, bez chemii. Gęś jest karmiona według określonej technologii. Przez ostatnie trzy tygodnie życia je wyłącznie ziarno owsa, co daje mięsu wyśmienity smak.

Czym jeździć
Technologia, której nie zobaczysz. Ale możesz ją poczuć
Tu i Teraz
Skoda Kodiaq - nowy wymiar przestrzeni
Kultura
MICAS - pierwsze Muzeum Sztuki Współczesnej na Malcie
Kultura
Koreanka Han Kang laureatką literackiego Nobla. Wiele łączy ją z Polską
Kultura
Holandia: Dzieło sztuki wylądowało w koszu. Pomylono je ze śmieciami
Sztuka
Otwarcie Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie coraz bliżej