Reklama

Mama mądrze odżywiona

Wiadomo, że odżywianie jest w czasie ciąży bardzo ważne. Teoria o jedzeniu za dwoje odeszła już do lamusa. Wiele młodych kobiet dba o linię, stara się znacząco nie przytyć. O tym co wolno, czego nie – i jak naprawdę powinna wyglądać dieta przyszłej mamy – rozmawiamy z profesorem Tomaszem Niemcem, szefem klinik Ginekologii i Zdrowia Kobiety w Szpitalu Medicover

Publikacja: 31.03.2010 07:00

(autor: Arwen Abendstern)

(autor: Arwen Abendstern)

Foto: Flickr

Red

[b]Panie profesorze, jak odżywiają się dziś młode mamy?[/b]

Jak wynika z badań ankietowych, temat odżywiania podczas ciąży jest rzadko omawiany podczas wizyt u ginekologa, a wiedza kobiet ciężarnych na ten temat jest niepełna.

Przyszłe mamy zazwyczaj nie wiedzą jak istotne dla nich i ich dzieci jest dostarczenie odpowiednich składników pokarmowych i w jakich proporcjach. Dużym i nieuświadomionym problemem są także zatrucia pokarmowe. Według badań amerykańskich, w USA co roku - na 76 milionów przypadków zatrucia pokarmowego umiera 5 tysięcy Amerykanów. Brak danych na temat zatruć pokarmowych u kobiet ciężarnych, ale należy się spodziewać, ze występują one z podobna częstością, jak w całej populacji. Nie możemy tez pominąć znaczenia złego odżywiania się ciężarnej dla prawidłowego przebiegu ciąży i rozwoju dziecka.

[b]Powiedział Pan o zatruciach. W jaki sposób kobieta ciężarna powinna przygotowywać i przechowywać posiłki?[/b]

Jest kilka zasad, których należy się trzymać i dobrze, by weszły one do codziennego stylu życia.

Reklama
Reklama

Pierwsza i niby oczywista to zachowanie czystości tak w przypadku mycia rąk, naczyń kuchennych a także owoców i warzyw, nawet jeżeli ich skórka nie będzie jedzona. Mięsa ani drobiu nie należy myć bez rękawiczek. Inna dość istotna zasada to rozdzielanie różnych grup pożywienia w celu uniknięcia wzajemnego zanieczyszczenia: w trakcie zakupów, przygotowywania i przechowywania. Należy osobno trzymać surowe mięso, drób, owoce morza i produkty gotowe do spożycia. Bardzo ważne jest także gotowanie we właściwej temperaturze - potrawy należy dogotowywać, korzystać z termometrów do gotowania; jaja gotować na twardo, zagotować sosy i zupy a odgrzewać żywność w temperaturze przynajmniej 74 st. Polecam przestrzeganie zasady „dwóch godzin”, która mówi: „wyrzucaj produkty łatwo psujące się, jeżeli przestały w temperaturze pokojowej więcej niż 2 godziny”.

[b]Jak zmienia się zapotrzebowanie na wartości odżywcze i kalorie podczas poszczególnych etapów ciąży?[/b]

W zakresie żywienia kobiet ciężarnych należy rozróżnić dwa rodzaje zapotrzebowania. Pierwsze to właśnie energetyczne, drugie zaś dotyczy proporcji podstawowych składników odżywczych. Przyrost masy ciała w ciąży wynosi średnio około 12.5 kg, a średnia masa noworodków urodzonych w terminie porodu 3.5 kg. Średni dodatkowy wydatek energetyczny w ciąży wynosi około 75tysięcy kcal. W czasie kilku pierwszych tygodni po zapłodnieniu jest on niewielki, zwiększając się gwałtownie pod koniec I-go trymestru i pozostając w II i III trymestrze na względnie stałym poziomie. Szacuje się, że dodatkowy wydatek energetyczny w I trymestrze wynosi około 150 kcal na dzień, a w dwóch pozostałych 350 kcal na dzień.

W czasie ciąży zmienia się także zapotrzebowanie na składniki odżywcze. I tak, warto wiedzieć, że tłuszcze w diecie kobiety ciężarnej powinny pokrywać 30 proc. zapotrzebowania energetycznego, w tym kwasy tłuszczowe nienasycone ok. 10 proc. Zaleca się, aby kobieta ciężarna spożywała 74 g białka na dobę, z kolei węglowodany powinny dostarczać 50-60 proc. energii z pożywienia. W większości dobrze by były to węglowodany złożone. Z kolei udział sacharozy nie powinien przekraczać 10 proc. energii. Istotne z punktu widzenia profilaktyki zaparć w ciąży jest spożywanie odpowiedniej ilości błonnika (20-40 g na dobę). Najlepszym źródłem węglowodanów w diecie kobiety ciężarnej są przede wszystkim produkty zbożowe oraz warzywa i owoce. Bardzo ważny element w diecie przyszłej matki to woda. Powszechnie kobiety ciężarne spożywają zbyt mało wody podczas ciąży. Zaleca się, aby kobieta ciężarna wypijała około 2 litrów wody niegazowanej na dobę.

[b]Czy prawidłowa dieta może ochronić przed niektórymi chorobami, często spotykanymi w ciąży takimi jak np. anemia?[/b]

Nieprawidłowe żywienie w podczas ciąży może źle wpływać na jej przebieg i być przyczyną takich powikłań jak poronienie lub poród przedwczesny. Istnieją dowody naukowe na związek niedoboru specyficznych składników pokarmowych z określonymi wadami rozwojowymi i chorobami: np. niedobór kwasu foliowego może być przyczyna anemii lub wady cewy nerwowej. Wiadomo, ze suplementacja jodem zmniejsza ryzyko wola tarczycy i kretynizmu.

Reklama
Reklama

[b]Istnieje wiele teorii i mitów na temat odżywienia w ciąży – także na temat tego co należy jeść, a czego nie... Czy istnieją jakieś produkty szczególnie wskazane w ciąży – jak np. nabiał, żurawina, szpinak, buraki a także takie, których jeść nie należy?[/b]

Najlepiej jeżeli dieta jest złożona z niezbędnych składników naturalnych. Dobrze zdawać sobie sprawę z faktu, że preparaty farmaceutyczne zawierające żelazo, witaminy itp. są cenne, lecz stanowią jedynie uzupełnienie produktów: zbożowych, nie pozbawionych łusek, mleka, mięsa, świeżych jarzyn i owoców.

Najczęściej zadawane pytania przez kobiety ciężarne dotyczą spożywania surowych ryb np. pod postacią sushi, surowych kiełków oraz serów pleśniowych.Warto zatem powiedzieć, że surowe ryby rzeczywiście mogą być nosicielami pasożytów, bakterii i wirusów. Surowa ryba w sushi nie jest zalecana ze względu na możliwość zanieczyszczenia pasożytami, ale jedzenie sushi gotowanego lub opartego na warzywach jest w czasie ciąży bezpieczne.

Z kolei kiełki warzywne, takie jak lucerny, koniczyny, rzodkiewki - mogą zawierać różne bakterie. Kiełki należy zdezynfekować, ale żadna metoda nie eliminuje wszystkich patogenów. Kiełki produkowane są w ciepłym wilgotnym środowisku, co nasila rozwój bakterii. Mycie nie jest skuteczne, dlatego też zaleca się, żeby kobiety ciężarne unikały spożywania surowych kiełków.

Sery pleśniowe – wolno spożywać, jeżeli są przygotowywane z mleka pasteryzowanego.

[b]Panie profesorze, jak odżywiają się dziś młode mamy?[/b]

Jak wynika z badań ankietowych, temat odżywiania podczas ciąży jest rzadko omawiany podczas wizyt u ginekologa, a wiedza kobiet ciężarnych na ten temat jest niepełna.

Pozostało jeszcze 96% artykułu
Reklama
Kultura
Córka lidera Queen: filmowy szlagier „Bohemian Rhapsody" pełen fałszów o Mercurym
Kultura
Ekskluzywna sztuka w Hotelu Warszawa i szalone aranżacje
Kultura
„Cesarzowa Piotra”: Kristina Sabaliauskaitė o przemocy i ciele kobiety w Rosji
plakat
Andrzej Pągowski: Trzeba być wielkim miłośnikiem filmu, żeby strzelić sobie tatuaż z plakatem do „Misia”
Patronat Rzeczpospolitej
Warszawa Singera – święto kultury żydowskiej już za chwilę
Reklama
Reklama