Pierwsza i niby oczywista to zachowanie czystości tak w przypadku mycia rąk, naczyń kuchennych a także owoców i warzyw, nawet jeżeli ich skórka nie będzie jedzona. Mięsa ani drobiu nie należy myć bez rękawiczek. Inna dość istotna zasada to rozdzielanie różnych grup pożywienia w celu uniknięcia wzajemnego zanieczyszczenia: w trakcie zakupów, przygotowywania i przechowywania. Należy osobno trzymać surowe mięso, drób, owoce morza i produkty gotowe do spożycia. Bardzo ważne jest także gotowanie we właściwej temperaturze - potrawy należy dogotowywać, korzystać z termometrów do gotowania; jaja gotować na twardo, zagotować sosy i zupy a odgrzewać żywność w temperaturze przynajmniej 74 st. Polecam przestrzeganie zasady „dwóch godzin”, która mówi: „wyrzucaj produkty łatwo psujące się, jeżeli przestały w temperaturze pokojowej więcej niż 2 godziny”.
[b]Jak zmienia się zapotrzebowanie na wartości odżywcze i kalorie podczas poszczególnych etapów ciąży?[/b]
W zakresie żywienia kobiet ciężarnych należy rozróżnić dwa rodzaje zapotrzebowania. Pierwsze to właśnie energetyczne, drugie zaś dotyczy proporcji podstawowych składników odżywczych. Przyrost masy ciała w ciąży wynosi średnio około 12.5 kg, a średnia masa noworodków urodzonych w terminie porodu 3.5 kg. Średni dodatkowy wydatek energetyczny w ciąży wynosi około 75tysięcy kcal. W czasie kilku pierwszych tygodni po zapłodnieniu jest on niewielki, zwiększając się gwałtownie pod koniec I-go trymestru i pozostając w II i III trymestrze na względnie stałym poziomie. Szacuje się, że dodatkowy wydatek energetyczny w I trymestrze wynosi około 150 kcal na dzień, a w dwóch pozostałych 350 kcal na dzień.
W czasie ciąży zmienia się także zapotrzebowanie na składniki odżywcze. I tak, warto wiedzieć, że tłuszcze w diecie kobiety ciężarnej powinny pokrywać 30 proc. zapotrzebowania energetycznego, w tym kwasy tłuszczowe nienasycone ok. 10 proc. Zaleca się, aby kobieta ciężarna spożywała 74 g białka na dobę, z kolei węglowodany powinny dostarczać 50-60 proc. energii z pożywienia. W większości dobrze by były to węglowodany złożone. Z kolei udział sacharozy nie powinien przekraczać 10 proc. energii. Istotne z punktu widzenia profilaktyki zaparć w ciąży jest spożywanie odpowiedniej ilości błonnika (20-40 g na dobę). Najlepszym źródłem węglowodanów w diecie kobiety ciężarnej są przede wszystkim produkty zbożowe oraz warzywa i owoce. Bardzo ważny element w diecie przyszłej matki to woda. Powszechnie kobiety ciężarne spożywają zbyt mało wody podczas ciąży. Zaleca się, aby kobieta ciężarna wypijała około 2 litrów wody niegazowanej na dobę.
[b]Czy prawidłowa dieta może ochronić przed niektórymi chorobami, często spotykanymi w ciąży takimi jak np. anemia?[/b]
Nieprawidłowe żywienie w podczas ciąży może źle wpływać na jej przebieg i być przyczyną takich powikłań jak poronienie lub poród przedwczesny. Istnieją dowody naukowe na związek niedoboru specyficznych składników pokarmowych z określonymi wadami rozwojowymi i chorobami: np. niedobór kwasu foliowego może być przyczyna anemii lub wady cewy nerwowej. Wiadomo, ze suplementacja jodem zmniejsza ryzyko wola tarczycy i kretynizmu.