Opublikowano właśnie słynny francuski przewodnik kulinarny Michelin New York City 2011, a w nim ofertę 715 najlepszych obecnie lokali gastronomicznych Nowego Jorku
Choć anonimowi inspektorzy Michelina od 1933 r. odwiedzają i oceniają restauracje w 23 krajach, a ich czerwone przewodniki zawierają dziś opisy ponad 45 tysięcy lokali, to nowojorski guide jest szczególnie oczekiwany.
– Nowy Jork to tygiel kultur, kuchni i smaków. W każdej dzielnicy jest kilkaset restauracji, na każdej ulicy kilkadziesiąt knajpek, a w całym mieście są ich tysiące. Tu każde skrzyżowanie inaczej pachnie. Gdy przypadkiem natkniesz się na coś naprawdę dobrego, nie ma gwarancji, że bez problemu trafisz w to miejsce znowu. Przewodnik jest niezbędny – mówi „Rz” Aga Zaryan, wokalistka jazzowa i miłośniczka metropolii.
[srodtytul]Tylko pięć[/srodtytul]
Na świecie jest zaledwie 86 restauracji, które mają komplet najwyższych odznaczeń Michelina, czyli trzy gwiazdki. W najnowszej edycji przewodnika po Nowym Jorku pięć restauracji może się pochwalić takim wynikiem, dziesięć ma dwie gwiazdki, 42 zdobyły po jednej. W sumie wyróżniono dziesięć restauracji więcej w niż w roku ubiegłym. Oferują one aż 55 różnych rodzajów kuchni.