Reklama
Rozwiń

Francuski Manhattan

Z czerwonym przewodnikiem po najlepsze jedzenie w Nowym Jorku

Publikacja: 13.11.2010 01:50

Daniel Boulud, 55-letni francuski szef kuchni i restaurator, właściciel nowojorskiej restauracji jeg

Daniel Boulud, 55-letni francuski szef kuchni i restaurator, właściciel nowojorskiej restauracji jego imienia nagrodzonej przez ekspertów Michelina trzema gwiazdkami

Foto: AFP

Opublikowano właśnie słynny francuski przewodnik kulinarny Michelin New York City 2011, a w nim ofertę 715 najlepszych obecnie lokali gastronomicznych Nowego Jorku

Choć anonimowi inspektorzy Michelina od 1933 r. odwiedzają i oceniają restauracje w 23 krajach, a ich czerwone przewodniki zawierają dziś opisy ponad 45 tysięcy lokali, to nowojorski guide jest szczególnie oczekiwany.

– Nowy Jork to tygiel kultur, kuchni i smaków. W każdej dzielnicy jest kilkaset restauracji, na każdej ulicy kilkadziesiąt knajpek, a w całym mieście są ich tysiące. Tu każde skrzyżowanie inaczej pachnie. Gdy przypadkiem natkniesz się na coś naprawdę dobrego, nie ma gwarancji, że bez problemu trafisz w to miejsce znowu. Przewodnik jest niezbędny – mówi „Rz” Aga Zaryan, wokalistka jazzowa i miłośniczka metropolii.

[srodtytul]Tylko pięć[/srodtytul]

Na świecie jest zaledwie 86 restauracji, które mają komplet najwyższych odznaczeń Michelina, czyli trzy gwiazdki. W najnowszej edycji przewodnika po Nowym Jorku pięć restauracji może się pochwalić takim wynikiem, dziesięć ma dwie gwiazdki, 42 zdobyły po jednej. W sumie wyróżniono dziesięć restauracji więcej w niż w roku ubiegłym. Oferują one aż 55 różnych rodzajów kuchni.

Najlepsze jedzenie proponuje się oczywiście na Manhattanie. To tu zlokalizowane są wszystkie trzygwiazdkowe lokale: Daniel, Jean-Georges, Le Bernardin, Masa i Per Se. Warto zajrzeć do opisów przewodnika chociażby po to, by się zorientować w cenach proponowanych przez nie dań. Jean-Georges wśród przystawek ma np. karmelizowane foie gras z truskawkami i sezamem za 198 dol., zupę grzybową z parmezanem i tymiankiem w cenie 168 dol., z dań głównych grillowaną wołowinę z czosnkiem za prawie 350 dol.

Ciekawe, że wśród pięciu najlepszych nowojorskich restauracji cztery są francuskie (warto przypomnieć, że pierwszą wyróżnioną przez Michelina restauracją w Polsce był stołeczny Absynt Agnieszki i Marcina Kręglickich – też z kuchnią francuską).

Ta z pięciu najlepszych, która francuską kuchnią nie jest, to restauracja Masa zlokalizowana przy Central Parku. Nowojorczycy lubią ją za spokojny wystrój w barwach ziemi i dyskretne oświetlenie. Nazywana jest świątynią sushi, choć nie tylko sushi jest tam serwowane. Nie ma tu stałego menu, kucharz Masa Takayama przygotowuje dania według kaprysu i w zależności od dostępności składników (teraz, jesienią, specjalnością jest biało-truflowa tempura). Za pełną kolację jedna osoba musi zapłacić ok. 300 dol., ale cena nie odstrasza bywalców, rezerwacji trzeba dokonywać z przynajmniej tygodniowym wyprzedzeniem.

[srodtytul]Ulubieńcy krytyków[/srodtytul]

Dla mniej zamożnych opisy restauracji w kategorii Bib Gour- mand – odznaczeniem nie jest tu gwiazdka, lecz uśmiechnięty ludzik. Ta kategoria, powszechnie znana jako „ulubiony wybór krytyków kulinarnych”, przyznawana jest miejscom oferującym wybitne jedzenie w przystępnych cenach. Tu cena dania złożonego z dwóch dań, lampki wina i deseru nie przekracza 40 dol. Takich restauracji jest 95, w porównaniu z ubiegłoroczną edycją przewodnika o 21 więcej.

Obok Bib Gourmand Nowy Jork jako jedyne miasto, prócz San Francisco i Chicago, oceniane jest w kategorii small plates. To miejsca, które mają nie tylko dobrą kuchnię, ale również fantastyczny wystrój, muzykę, atmosferę. Mogą być tanie (pełny posiłek nie droższy niż 20 dol.) lub przeciwnie – bardzo drogie. W tegorocznej edycji jest 29 tego typu miejsc. Plus 127 takich, w których można zjeść dobrze i naprawdę tanio. To w przewadze miejsca z mniej eleganckich dzielnic niż Manhattan, na przykład z Brooklynu i Queens.

Czerwone przewodniki Michelina są teraz dostępne nie tylko w formie papierowej. Z elektronicznej aplikacji mogą korzystać użytkownicy telefonu iPhone. Są w niej opisy i oceny restauracji w sześciu krajach europejskich: we Francji, w Niemczech, we Włoszech, w Hiszpanii, Portugalii, Wielkiej Brytanii, oraz w dwóch miastach amerykańskich – San Francisco i Nowym Jorku.

Opublikowano właśnie słynny francuski przewodnik kulinarny Michelin New York City 2011, a w nim ofertę 715 najlepszych obecnie lokali gastronomicznych Nowego Jorku

Choć anonimowi inspektorzy Michelina od 1933 r. odwiedzają i oceniają restauracje w 23 krajach, a ich czerwone przewodniki zawierają dziś opisy ponad 45 tysięcy lokali, to nowojorski guide jest szczególnie oczekiwany.

Pozostało jeszcze 92% artykułu
Patronat Rzeczpospolitej
Gala 50. Nagrody Oskara Kolberga już 9 lipca w Zamku Królewskim w Warszawie
Kultura
Biblioteka Książąt Czartoryskich w Krakowie przejdzie gruntowne zmiany
Kultura
Pod chmurką i na sali. Co będzie można zobaczyć w wakacje w kinach?
Kultura
Wystawa finalistów Young Design 2025 już otwarta