Zadbajmy o to, by na naszym talerzu znalazły się sezonowe warzywa i owoce, grzyby, produkty wzmacniające odporność i poprawiające nastrój. Właściwe odżywianie uchroni przed przeziębieniem i zmęczeniem oraz przyczyni się do utrzymania prawidłowej wagi ciała.
Dynia nie tylko na Halloween
Dynia to symbol jesieni, a dla naszego organizmu źródło wielu cennych składników odżywczych.
Swą pomarańczową barwę zawdzięcza obecności beta-karotenu, czyli pochodnej witaminy A. Związek ten wraz z selenem pomaga zwalczać wolne rodniki, tym samym działając antynowotworowo.
Przygotowując potrawy z dyni, wykorzystujemy głównie miąższ, który jest bogaty w witaminy C, E, PP, z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak wapń, fosfor, magnez, żelazo, potas. Osoby odchudzające się z pewnością ucieszy fakt, że dynia jest niskokaloryczna (25 kcal w 100g), lekkostrawna, ponieważ w 90 proc. składa się z wody i nie zawiera tłuszczu. Warto więc polecić ciasto dyniowe.
Równie wartościowym elementem dyni są jej pestki. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) istotne w profilaktyce miażdżycy, obniżające poziom cholesterolu we krwi, zapobiegające nadciśnieniu tętniczemu i zakrzepom krwi. Zawarty w pestkach dyni cynk dodatkowo poprawia stan naszej skóry, włosów i paznokci.