Reklama

Borówka na zdrowie

Pochodząca z Ameryki Północnej borówka jest źródłem witamin, fitoestrogenów i przeciwutleniaczy, przez co staje się cennym elementem zbilansowanej i zdrowej diety

Publikacja: 24.06.2013 19:31

Borówka na zdrowie

Foto: www.sxc.hu

Owoce borówki bogate są w mikro- i makroelementy, w szczególności wapń, fosfor i potas. Zawierają duże ilości sodu i żelaza, tianiny, ryboflawiny, niacyny oraz witaminy A.

Spośród 40 owoców i warzyw uznawanych za naturalne źródła antyutleniaczy borówka amerykańska, zwana potocznie jagodą, ma ich najwięcej. Zawarte w borówkach przeciwutleniacze poprawiają krążenie krwi, przez co dostarcza ona mięśniom więcej tlenu. Dzięki temu po spożyciu jagód można np. dłużej trenować. Przeciwutleniacze niszczą także wolne rodniki, czyli nieprawidłowo zbudowane atomy tlenu, które są ubocznym produktem przemiany materii.

Świeże owoce, a przede wszystkim wyciągi z liści zawierają substancję działającą podobnie jak insulina, regulującą poziom cukru we krwi, dlatego są pomocne w leczeniu cukrzycy. Suszone liście są jednym ze składników diabetosanu, mieszanki ziołowej dla cukrzyków.

Borówka wspomaga prawidłowe widzenie, przeciwdziała zmęczeniu oczu. Ekstrakty z jagód znajdują się w preparatach okulistycznych.

Chroni przed chorobami serca, zmniejszając poziom złego cholesterolu, zwiększając poziom dobrego.

Reklama
Reklama

Ma także właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe oraz dobroczynnie wpływa na układ nerwowy i skórę. Działa uspokajająco i przeciwbólowo, a syropy z borówki leczą kaszel i infekcje układu oddechowego.

Sok z jagód jest uznawany za antidotum na zatrucia, gdyż wychwytuje z organizmu toksyny. Dzięki dużej zawartości garbników jagodowy sok i napar uszczelniają błony śluzowe żołądka i neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii.

Owoce są bogate w błonnik, przez co wpływają korzystnie na trawienie. Ponad to liczne, drobne nasiona i pektyny zawarte w owocach korzystnie wpływają na funkcjonowanie przewodu pokarmowego.

Owoce borówki bogate są w mikro- i makroelementy, w szczególności wapń, fosfor i potas. Zawierają duże ilości sodu i żelaza, tianiny, ryboflawiny, niacyny oraz witaminy A.

Spośród 40 owoców i warzyw uznawanych za naturalne źródła antyutleniaczy borówka amerykańska, zwana potocznie jagodą, ma ich najwięcej. Zawarte w borówkach przeciwutleniacze poprawiają krążenie krwi, przez co dostarcza ona mięśniom więcej tlenu. Dzięki temu po spożyciu jagód można np. dłużej trenować. Przeciwutleniacze niszczą także wolne rodniki, czyli nieprawidłowo zbudowane atomy tlenu, które są ubocznym produktem przemiany materii.

Reklama
Kultura
Tajemniczy Pietras oszukał nowojorską Metropolitan na 15 mln dolarów
Kultura
1 procent od smartfona dla twórców, wykonawców i producentów
Patronat Rzeczpospolitej
„Biały Kruk” – trwa nabór do konkursu dla dziennikarzy mediów lokalnych
Kultura
Unikatowa kolekcja oraz sposoby jej widzenia
Patronat Rzeczpospolitej
Trwa nabór do konkursu Dobry Wzór 2025
Reklama
Reklama