Imprezy kulinarne

Widać już pierwsze oznaki zmian w organizacji kulinarnych spotkań - pisze Michał Bonarowski.

Aktualizacja: 12.09.2014 09:29 Publikacja: 12.09.2014 09:00

Imprezy kulinarne

Foto: materiały prasowe

Red

Trwająca od lat w Polsce moda na zdrowe jedzenie, przywracanie starych receptur, samoorganizowanie się w kooperatywach spożywczych to ważny element budowania kultury materialnej. Jednak jedzeniem można się znudzić.

Festiwalem, który najsilniej odchodzi od jedzenia do aktywności kulinarnej i społecznej, jest  Europejski Festiwal Smaku w Lublinie. Ta impreza zaczynała się od straganów z regionalnym jedzeniem na staromiejskim rynku, aby ewoluować w kierunku wydarzenia kulturalnego. W tegorocznej edycji punktem kulminacyjnym był koncert popularnego w latach 80. XX w. węgierskiego zespołu Omega, znanego głównie z przeboju „Dziewczyna o perłowych włosach". Występ zgromadził 23 tys. widzów, którzy byli zainteresowani także jedzeniem. Jednak czterodniowy festiwal pełen był innych niż kulinarne wrażeń. Były dyskusje na temat marketingu miejsc, sztuka teatralna napisana specjalnie na festiwal czy wystawy fotografii wcale nie kulinarnych.

Ciężar przesuwa się z jedzenia na inne sfery także na mniejszych imprezach. Najmodniejsza od roku miejska impreza – Targ Śniadaniowy – to miejsce, w którym odwiedzający mogą zjeść dobre posiłki, zamiast męczyć się z przygotowywaniem ich w domu. Ta prosta idea pozwoliła imprezie nie tylko rozwinąć się do kilku lokalizacji w Warszawie, ale i rozszerzyć na inne miasta: Katowice, Gdańsk, Sopot, Kraków i Poznań. A jednak i tu organizatorzy dodają elementy niekulinarne – wykłady z psychologii, ćwiczenia gimnastyki wschodniej, koncert jazzowy, warsztaty kreatywności.

Nawet imprezy o charakterze kolacji połączonej z warsztatami muszą mieć nietuzinkową oprawę. Tak jak Festiwal Ryb – impreza, podczas której można było próbować przysmaków przygotowanych przez restauracje znane z ryb z Zalewu Zegrzyńskiego.

Także wegetarianie, prócz części kulinarnej mającego się odbyć we wrześniu Wielkiego Rodzinnego Wege Targu, zaplanowali atrakcje wychodzące poza kulinaria – równocześnie odbędzie się Pierwszy Bieg Wegański.

Planowany na początek października Slow Food Festiwal także będzie miał elementy pozakulinarne. Oprócz wspólnego gotowania, prelekcji o tworzeniu lokalnego jedzenia, degustacji będą też prezentacje miejskich projektów luźno związanych z kulinariami, np. dyskusja na temat zrównoważonej gospodarki żywnością i metod walki z marnotrawstwem.

wydarzeniakulinarne.pl

Trwająca od lat w Polsce moda na zdrowe jedzenie, przywracanie starych receptur, samoorganizowanie się w kooperatywach spożywczych to ważny element budowania kultury materialnej. Jednak jedzeniem można się znudzić.

Festiwalem, który najsilniej odchodzi od jedzenia do aktywności kulinarnej i społecznej, jest  Europejski Festiwal Smaku w Lublinie. Ta impreza zaczynała się od straganów z regionalnym jedzeniem na staromiejskim rynku, aby ewoluować w kierunku wydarzenia kulturalnego. W tegorocznej edycji punktem kulminacyjnym był koncert popularnego w latach 80. XX w. węgierskiego zespołu Omega, znanego głównie z przeboju „Dziewczyna o perłowych włosach". Występ zgromadził 23 tys. widzów, którzy byli zainteresowani także jedzeniem. Jednak czterodniowy festiwal pełen był innych niż kulinarne wrażeń. Były dyskusje na temat marketingu miejsc, sztuka teatralna napisana specjalnie na festiwal czy wystawy fotografii wcale nie kulinarnych.

Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Kultura
Laury dla laureatek Nobla
Kultura
Nie żyje Stanisław Tym, świat bez niego będzie smutniejszy
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Kultura
Żegnają Stanisława Tyma. "Najlepszy prezes naszego klubu"