Vegaval Plata Gran Reserva

Na liczniku stuknęła właśnie setka naszych cotygodniowych spotkań, więc pozwolę sobie na początek na kropelkę ogólnej winnej statystyki.

Publikacja: 29.10.2015 19:45

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Foto: materiały prasowe

Według raportów OIV, czyli Międzynarodowej Organizacji ds. Winorośli i Wina, Francja zdetronizowała Włochy i dzierży obecnie palmę pierwszeństwa w ilości produkowanego wina – 46,2 miliona hektolitrów. Różnica między odwiecznymi konkurentami jest niewielka, natomiast trzecia Hiszpania dość znacząco już od nich odstaje. Rośnie produkcja w Argentynie, Nowej Zelandii, RPA i Stanach Zjednoczonych. Wino staje się też prawdziwym obieżyświatem – ok. 40 proc. trunku jest pite w innym kraju, niż powstało. A kto pije go najwięcej? Amerykanie, około 12 litrów na głowę. W porównaniu z nimi Polacy wypadają blado – nieco ponad 3 litry.

Z nadzieją zatem, by ten mizerny wynik przekuć w triumf jakości nad ilością, jeździmy po świecie w poszukiwaniu najciekawszych win. W ciągu niemal dwóch lat odwiedziliśmy 12 krajów, w których produkuje się ten trunek. Otwieraliśmy gatunki ikony, nieobojętne sercu prawdziwego winnego konesera, jak na przykład amarone, barolo, chianti, wielkiego burgunda, chablis i szampana. Jednak nie przechodziliśmy obojętnie również obok win z mniejszymi tradycjami.

Dziś udajemy się do Valdepenas, które znajduje się na południu hiszpańskiego regionu winnego, Kastylii – La Mancha. Kraina Don Kichota jest zresztą największym na świecie obszarem uprawy winorośli. 300 tysięcy hektarów niemal jałowych terenów obsadzonych winnymi krzewami. Jednak w takich właśnie warunkach – skwarnego lata z temperaturą 40 stopni oraz mocno mroźnej zimy, dzięki wyjątkowej glebie, która doskonale przepuszcza i magazynuje tę niewielką ilość deszczu, jaka tu spada, rodzą się owoce o pierwszorzędnej jakości i skoncentrowanym smaku. Wytchnienie roślinom „skazanym" na 2,5 tys. godzin słońca rocznie przynosi rzeka Jabalon oraz wzniesienie terenu – średnio 700 m n.p.m.

Valdepenas to nazwa zarówno gminy, jak i miejscowości mocno osadzonej w winnej tradycji. Jest tu ciekawe muzeum wina, a co roku we wrześniu odbywa się kończąca zbiory Fiesta de la Vendimia. W Valdepenas ma też swoją siedzibę Bodegas Miguel Calatayud. Początki firmy sięgają 1920 r. Dziś prowadzi ją trzecie pokolenie rodziny w osobie José Marii Calatayud. Wina z Bodegas Miguel Calatayud są obecne na stołach entuzjastów wina w 30 krajach.

A dlaczego te wina zasługują na uwagę? Bo zdobywają medale i wyróżnienia zarówno w hiszpańskich, jak i w międzynarodowych konkursach win. Bo dzielnie pracują na wysoką renomę trunków z regionu DO Valdepenas. Bo łącząc w sobie dbałość o zachowanie tradycji i jakości, biorą pod uwagę zmieniający się gust i smak współczesnego klienta. I z myślą o nim właśnie stworzono linię Vegaval Plata.

Vegaval Plata Gran Reserva zrobiona jest w 100 proc. z winogron odmiany tempranillo, czy też cencibel, jak się ją tu lokalnie nazywa. Wino dojrzewa dwa lata w beczkach z francuskiego dębu, a po zabutelkowaniu „zaokrągla" się jeszcze jakiś czas w firmowych piwnicach. W rezultacie otrzymujemy wino o zacnym wiśniowym kolorze z ceglastymi refleksami. Eleganckie, dobrze zbudowane, o przyjemnie aksamitnym, zrównoważonym smaku z akcentem wanilii, jest idealnym dodatkiem do czerwonych mięs. A tych przecież w postaci chrupiącej pieczeni czy pachnących gulaszy o tej porze roku na naszych stołach nie brakuje.

Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, miłośnik cygar, dobrych trunków i wybornej kuchni

Według raportów OIV, czyli Międzynarodowej Organizacji ds. Winorośli i Wina, Francja zdetronizowała Włochy i dzierży obecnie palmę pierwszeństwa w ilości produkowanego wina – 46,2 miliona hektolitrów. Różnica między odwiecznymi konkurentami jest niewielka, natomiast trzecia Hiszpania dość znacząco już od nich odstaje. Rośnie produkcja w Argentynie, Nowej Zelandii, RPA i Stanach Zjednoczonych. Wino staje się też prawdziwym obieżyświatem – ok. 40 proc. trunku jest pite w innym kraju, niż powstało. A kto pije go najwięcej? Amerykanie, około 12 litrów na głowę. W porównaniu z nimi Polacy wypadają blado – nieco ponad 3 litry.

Pozostało 81% artykułu

Ten artykuł przeczytasz z aktywną subskrypcją rp.pl

Zyskaj dostęp do ekskluzywnych treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Rzetelne informacje, różne perspektywy, komentarze i opinie. Artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Czym jeździć
Technologia, której nie zobaczysz. Ale możesz ją poczuć
Tu i Teraz
Skoda Kodiaq - nowy wymiar przestrzeni
Kultura
Koreanka Han Kang laureatką literackiego Nobla. Wiele łączy ją z Polską
Kultura
Holandia: Dzieło sztuki wylądowało w koszu. Pomylono je ze śmieciami
Sztuka
Otwarcie Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie coraz bliżej
Kultura
Jubileuszowa Gala French Touch La Belle Vie! w Warszawie