MUSCAT. Jasnobursztynowa, bardzo aromatyczna odmiana, uprawiana jako jadalna i do tłoczenia wina.
NEBIOLO. Czerwone winogrona włoskie.
PALOMIN. Odmiana, z której tłoczy się słynny hiszpański jerez.
PEDRO XIMENEZ. Z tej hiszpańskiej odmiany tłoczy się malagę.
PINOT BLANC. Odmiana podobna do Chardonnay, w Niemczech występuje pod nazwą Weissburgunder (Biały Burgundczyk).
PINOT GRIS. Jasna odmiana alzacka, nazywana alzackim tokajem, w Niemczech występuje jako Rulander.
PINOT NOIR. Jedna z najbardziej rozpowszechnionych odmian ciemnych winogron, znana od starożytności. Tłoczone są z niej najsłynniejsze wina, takie jak Chambertin, Romanee-Conti, Pommard. W średniowieczu nazywano tę odmianę Maur.
PROKUPAC. Odmiana serbska, czerwona, najpopularniejsza we wszystkich krajach byłej Jugosławii.
[wyimek]Woda psuje wino, wóz drogę, a kobieta mężczyznę[/wyimek]
RIESLING. Najszlachetniejsza odmiana biała, rodem z Alzacji.
SAUVIGNON. Odmiana biała.
SEMILLON. Biała odmiana z regionu Bordelais.
SYLVANER. Biała odmiana alzacka.
SYRAH. Odmiana czerwona. Według legendy wino z tego szczepu było podawane podczas godów w Kanie Galilejskiej. W III wieku n.e. legioniści rzymscy przynieśli ją z Syrakuz na Sycylii i zasadzili w dolinie Rodanu.
TANNAT. Odmiana czerwona, zawiera bardzo dużo substancji barwiących.
TEMPRANILLO. Rdzennie hiszpańska czerwona odmiana, z niej powstaje Rijoja.
TRAMINER. Biała odmiana alzacka. Od 1973 roku w Alzacji używa się nazwy Alsace Gewurztraminer.
TROLLINGER. Klasyczna niemiecka odmiana czerwona dająca wina stołowe.
UGNI BLANC. Bardzo rozpowszechniona biała odmiana francuska. Destyluje się z niej Cognac.
VOROS. Dosłownie „czerwony”, odmiana węgierska.
ZINFANDEL. Odmiana typowa dla Kalifornii.
XYBUSTERI. Starożytna czerwona odmiana cypryjska.