Wielki rocznik

Dzięki nowoczesnej enologii praktycznie zostały wyeliminowane złe roczniki. Jednak nie udaje się spowodować, aby każdy rocznik był wielki. Na wielki rocznik składa się szereg czynników: duża liczba słonecznych dni, odpowiednia temperatura, wilgotność, brak pasożytów nękających winnicę.

Publikacja: 25.11.2007 19:26

Wielki rocznik

Foto: EAST NEWS

Wielkie roczniki nie powstają z byle jakich odmian, ale z tych najlepszych, wyselekcjonowanych od pokoleń. Tylko o najlepszych ze słabszych win powiada się niekiedy, że to wielki rocznik. Określenie to nie dotyczy wszystkich win z danego roku, tylko wyjątkowo udanych. 5000 – 150 – 50

[wyimek]Wino jest dobrym sługą, lecz złym panem[/wyimek]

Trudno precyzyjnie ustalić liczbę istniejących aktualnie na świecie odmian winorośli, szacuje się, że jest ich około 5000. Winiarstwo tak naprawdę wykorzystuje 150, z czego 50 ma zasięg większy od lokalnego. Do najpopularniejszych szczepów, z których tłoczy się wino, których nazwy najłatwiej spotkać na etykietce, należą:

ALIGOTE. Odmiana biała, wyhodowana w Burgundii.

BARBERA. Czerwone winogrona z Piemontu.

CABERNET FRANC. Odmiana żywotna, niewymagająca, tłoczy się z niej wina czerwone i różowe.

CABERNET-SAUVIGNON. Odmiana wyhodowana w Bordelais, konkretnie w Medoc. Skórka gruba, twarda, zawiera dużo taniny. Po tę odmianę sięgają winiarze na całym świecie.

CARIGNAN. Czerwone winogrona, bardzo rozpowszechnione na południu Francji. Tłoczy się z niej głównie wina stołowe, służy do kupażowania. Skrzyżowana z Cabernet stworzyła Ruby-Cabernet.

CHARDONNAY. Delikatne białe winogrona wyhodowane w średniowieczu Burgundii. Cieszy się dużym wzięciem na całym świecie. Powstają z niej najlepsze szampany i białe burgundy. W Szampanii bywa nazywana Fromenteau, w Kalifornii Pinot-Chardonnay.

CHASSELAS. Odmiana biała, rozpowszechniona w Szwajcarii, w Niemczech nazywana Gutedel.

CINSAULT. Różowe winogrona rodem z Langwedocji.

CLAIRETTE. Winogrona jasnoróżowe wyhodowane już w starożytności.

FOLLE-BLANCHE. Biała Wariatka, zwana także Gros-Plant, Wielki Krzak. Pierwsze koniaki destylowano z tej odmiany. Obecnie uprawiana coraz rzadziej.

[wyimek]Każdy inteligentny mężczyzna zamawia takie wino, jakie lubi kobieta (Miguel Torres)[/wyimek]

FURMINT. Jasne winogrona, tłoczony jest z nich tokaj. Nazwa wywodzi się ze starofrancuskiego „forment”, formować, ponieważ w XVIII wieku winiarze francuscy osiedlali się na Węgrzech.

GALEGO DOURADO. Kolor bursztynu, wyhodowana w Portugalii.GAMAY. Winogrona o bardzo ciemnej skórce i jasnym miąższu. Wina beaujolais powstają wyłącznie z tej odmiany.

GEWURZTRAMINER. Specjalność Tyrolu. Bardzo aromatyczne białe winogrona.

GRASA. Białe winogrona, z których tłoczone jest rumuńskie wino Cotnari, odmiana znana także jako Tokay, przed II wojną w restauracja Paryża podawano ją jako „mołdawską perłę”.

GRENACHE. Nazywana także „Alicante”.

GRIGNOLINO. Czerwona odmiana wyhodowana we Włoszech w regionie Asti.

KADARKA. Węgierska odmiana czerwona, powstaje z niej Egri Bikaver i wino szczepowe Kadarka. Po węgiersku oznacza „bednarz”.

KEKNYELU. Po węgiersku „błękitny łyk”. Biała odmiana z regionu Badacsony nad Balatonem.

KNIPPERLE. Biała odmiana rodem z Alzacji, w Niemczech znana jako Rauschling.

LEANYKA. „Panienka”, biała odmiana węgierska.

MALBEC. Odmiana czerwona. Wino tłoczone z niej ma piękny kolor, dlatego dodaje się je do win o gorszym kolorze. Wypiera ją odmiana Merlot, gaśnie tak jak wygasają wielkie, stare rody.

MALVOISIE. Odmiana starożytna, od niepamiętnych czasów rozpowszechniona nad Morzem Śródziemnym. We Włoszech nosi nazwę Malvasia, w Hiszpanii Malvagia, staropolska Małmazja. W Anglii wina tłoczone z tej odmiany noszą nazwą Malmsey. Według legendy książę Clarence, skazany na karę śmierci za zdradę brata, króla Edwarda IV, wyraził życzenie, aby utopiono go w beczce Malmsey.

MAVRODAPHNI. Odmiana grecka, biała, powstają z niej wina słodkie.

MAVRON. Czerwona odmiana cypryjska, bardzo stara.

MERLOT. Czerwony szczep wyhodowany z odmiany Cabernet, bardzo rozpowszechniony na całym świecie.

MOURVEDRE. Prastara odmiana czerwonych winogron, nie wiadomo skąd pochodzi, być może z Półwyspu Iberyjskiego.

MUSCADELLE. Biała odmiana z Bordelais, popularna w Afryce Południowej.

MUSCADET. Odmiana czerwona.

MUSCAT. Jasnobursztynowa, bardzo aromatyczna odmiana, uprawiana jako jadalna i do tłoczenia wina.

NEBIOLO. Czerwone winogrona włoskie.

PALOMIN. Odmiana, z której tłoczy się słynny hiszpański jerez.

PEDRO XIMENEZ. Z tej hiszpańskiej odmiany tłoczy się malagę.

PINOT BLANC. Odmiana podobna do Chardonnay, w Niemczech występuje pod nazwą Weissburgunder (Biały Burgundczyk).

PINOT GRIS. Jasna odmiana alzacka, nazywana alzackim tokajem, w Niemczech występuje jako Rulander.

PINOT NOIR. Jedna z najbardziej rozpowszechnionych odmian ciemnych winogron, znana od starożytności. Tłoczone są z niej najsłynniejsze wina, takie jak Chambertin, Romanee-Conti, Pommard. W średniowieczu nazywano tę odmianę Maur.

PROKUPAC. Odmiana serbska, czerwona, najpopularniejsza we wszystkich krajach byłej Jugosławii.

[wyimek]Woda psuje wino, wóz drogę, a kobieta mężczyznę[/wyimek]

RIESLING. Najszlachetniejsza odmiana biała, rodem z Alzacji.

SAUVIGNON. Odmiana biała.

SEMILLON. Biała odmiana z regionu Bordelais.

SYLVANER. Biała odmiana alzacka.

SYRAH. Odmiana czerwona. Według legendy wino z tego szczepu było podawane podczas godów w Kanie Galilejskiej. W III wieku n.e. legioniści rzymscy przynieśli ją z Syrakuz na Sycylii i zasadzili w dolinie Rodanu.

TANNAT. Odmiana czerwona, zawiera bardzo dużo substancji barwiących.

TEMPRANILLO. Rdzennie hiszpańska czerwona odmiana, z niej powstaje Rijoja.

TRAMINER. Biała odmiana alzacka. Od 1973 roku w Alzacji używa się nazwy Alsace Gewurztraminer.

TROLLINGER. Klasyczna niemiecka odmiana czerwona dająca wina stołowe.

UGNI BLANC. Bardzo rozpowszechniona biała odmiana francuska. Destyluje się z niej Cognac.

VOROS. Dosłownie „czerwony”, odmiana węgierska.

ZINFANDEL. Odmiana typowa dla Kalifornii.

XYBUSTERI. Starożytna czerwona odmiana cypryjska.

Wielkie roczniki nie powstają z byle jakich odmian, ale z tych najlepszych, wyselekcjonowanych od pokoleń. Tylko o najlepszych ze słabszych win powiada się niekiedy, że to wielki rocznik. Określenie to nie dotyczy wszystkich win z danego roku, tylko wyjątkowo udanych. 5000 – 150 – 50

[wyimek]Wino jest dobrym sługą, lecz złym panem[/wyimek]

Pozostało 94% artykułu
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Muzeum otwarte - muzeum zamknięte, czyli trudne życie MSN
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Program kulturalny polskiej prezydencji w Radzie UE 2025
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Laury dla laureatek Nobla