W historycznej stolicy kraju, Turku, w dzień wigilii Bożego Narodzenia ogłasza się‚ że nastał czas pokoju i każdy‚ kto nie będzie go respektował‚ zostanie ukarany. Domy przystrojone są wstążkami. W każdym w centralnym miejscu stoi pięknie ubrana choinka. Wokół roztacza się zapach kwitnących hiacyntów.
Na wigilijny obiad podaje się ryżowy pudding i purée z suszonych śliwek. Po posiłku wszyscy wspólnie kończą dekorowanie choinki i domu. Po zakończeniu przygotowań do świąt trzeba się zrelaksować – oczywiście w saunie‚ a potem wypić aromatyczną kawę i zjeść kawałek świeżo upieczonego ciasta.
W tym dniu na kolację podaje się potrawy ze śledzi‚ sałatki‚ zimne mięso‚ ziemniaki z koperkiem‚ pieczone ryby i wielką szynkę z miodową glazurą, a do niej suszone jabłka i śliwki‚ groch, musztardę i potrawkę z rzepy. Deser również musi być bogaty. Są na ogół: sernik‚ ciasteczka z pieprzem‚ gorący grog‚ piwo i wino.
Ta wigilijna uczta często trwa do bardzo późna‚ dlatego się zdarza‚ że Mikołaj‚ który przecież z Laponii wyrusza do wszystkich dzieci na świecie i musi się spieszyć‚ fińskim dzieciom przynosi prezenty nierzadko jeszcze przed kolacją. Rano wszyscy idą do kościoła na uroczystą mszę.
Nie tylko u nas Wigilia jest tak uroczysta.Tutaj, podobnie jak u Polsce, najważniejsza jest wieczerza wigilijna – Ceia de Natal, a także odprawiane po północy nabożeństwo Missa da Galo, czyli odpowiednik naszej pasterki.