Hiacynty, pasterka, trzynaście deserów

Wigilia na świecie: Finlandia, Brazylia, Prowansja...

Publikacja: 21.12.2007 05:26

Hiacynty, pasterka, trzynaście deserów

Foto: Rzeczpospolita

Red

W historycznej stolicy kraju, Turku, w dzień wigilii Bożego Narodzenia ogłasza się‚ że nastał czas pokoju i każdy‚ kto nie będzie go respektował‚ zostanie ukarany. Domy przystrojone są wstążkami. W każdym w centralnym miejscu stoi pięknie ubrana choinka. Wokół roztacza się zapach kwitnących hiacyntów.

Na wigilijny obiad podaje się ryżowy pudding i purée z suszonych śliwek. Po posiłku wszyscy wspólnie kończą dekorowanie choinki i domu. Po zakończeniu przygotowań do świąt trzeba się zrelaksować – oczywiście w saunie‚ a potem wypić aromatyczną kawę i zjeść kawałek świeżo upieczonego ciasta.

W tym dniu na kolację podaje się potrawy ze śledzi‚ sałatki‚ zimne mięso‚ ziemniaki z koperkiem‚ pieczone ryby i wielką szynkę z miodową glazurą, a do niej suszone jabłka i śliwki‚ groch, musztardę i potrawkę z rzepy. Deser również musi być bogaty. Są na ogół: sernik‚ ciasteczka z pieprzem‚ gorący grog‚ piwo i wino.

Ta wigilijna uczta często trwa do bardzo późna‚ dlatego się zdarza‚ że Mikołaj‚ który przecież z Laponii wyrusza do wszystkich dzieci na świecie i musi się spieszyć‚ fińskim dzieciom przynosi prezenty nierzadko jeszcze przed kolacją. Rano wszyscy idą do kościoła na uroczystą mszę.

Nie tylko u nas Wigilia jest tak uroczysta.Tutaj, podobnie jak u Polsce, najważniejsza jest wieczerza wigilijna – Ceia de Natal, a także odprawiane po północy nabożeństwo Missa da Galo, czyli odpowiednik naszej pasterki.

Na głównych placach miast stoją pięknie przystrojone choinki‚ na wystawach sklepów – biały sztuczny śnieg. Żywe iglaki sprowadza się z Europy‚ są jednak bardzo drogie. Kogo nie stać na taki zakup, zastępuje je araukarią lub sztucznym drzewkiem albo gałęziami malowanymi na srebrny i złoty kolor. Na wigilijnym stole stoi mała drewniana albo papierowa szopka.

W wielu małych miejscowościach atrakcją jest szopka naturalnej wielkości ustawiana przed kościołem. Po ulicach spacerują setki Mikołajów i dzieci robią sobie z nimi pamiątkowe fotografie.

Tylko raz w roku‚ w Wigilię, piekarnie pieką specjalny pszenny chleb‚ po który już od rana ustawiają się długie kolejki. Przygotowuje się z niego rabanadę‚ francuskie grzanki‚ które obowiązkowo muszą się znaleźć w świątecznym menu.

Kolacja nie jest postna. Są skorupiaki‚ ryby‚ indyczka lub pieczone kurczaki‚ sałatki i lody. Po powrocie z pasterki zasiada się do stołu ponownie i ogląda znajdujące się pod choinką prezenty. Obdarowuje się upominkami wszystkich. Nie tylko rodzinę i świątecznych gości, ale też pana listonosza, dozorcę, domowego lekarza.

Tutaj przygotowania do świąt zaczynają się 4 grudnia‚ w dniu św. Barbary. Na talerzyki z wodą wysiewa się ziarna pszenicy‚ jęczmienia‚ żyta‚ soczewicy i kukurydzy.

Tak jak u nas na Wielkanoc prowansalskie stoły ozdabia się na Boże Narodzenie zielonymi wschodzącymi zbożami. Jeśli urosły do świąt duże i dorodne‚ to znaczy‚ że rok będzie udany, a plony obfite.W wielu domach‚ podobnie jak w Polsce, kolacja wigilijna jest postna. Stół nakrywa się trzema serwetami‚ stawia trzy świece symbolizujące Trójcę Świętą. Potraw powinno być pięć i aż 13 deserów. Na początku je się łazanki z żółtym serem i oliwą‚ zapiekankę ze szpinaku‚ duszone w oliwie kardy. Następnie smażonego dorsza‚ sałatkę z selera i anchois, a na końcu oczywiście sery. Potem jest rozpusta deserowa. Nugat biały i czarny‚ marmoladki z pigwy‚ gruszki‚ daktyle‚ orzechy‚ tarta jabłkowa.Bardzo popularny jest Buche de Noel – rolada z ciasta w kształcie konaru oblana czekoladą imitującą korę drzewa.

W historycznej stolicy kraju, Turku, w dzień wigilii Bożego Narodzenia ogłasza się‚ że nastał czas pokoju i każdy‚ kto nie będzie go respektował‚ zostanie ukarany. Domy przystrojone są wstążkami. W każdym w centralnym miejscu stoi pięknie ubrana choinka. Wokół roztacza się zapach kwitnących hiacyntów.

Na wigilijny obiad podaje się ryżowy pudding i purée z suszonych śliwek. Po posiłku wszyscy wspólnie kończą dekorowanie choinki i domu. Po zakończeniu przygotowań do świąt trzeba się zrelaksować – oczywiście w saunie‚ a potem wypić aromatyczną kawę i zjeść kawałek świeżo upieczonego ciasta.

Pozostało 83% artykułu
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Kultura
Laury dla laureatek Nobla
Kultura
Nie żyje Stanisław Tym, świat bez niego będzie smutniejszy
Materiał Promocyjny
Jak budować współpracę między samorządem, biznesem i nauką?
Kultura
Żegnają Stanisława Tyma. "Najlepszy prezes naszego klubu"