Rz: Co powinniśmy jeść, żeby dieta była bogata w witaminy i minerały?
Katarzyna Ring, dietetyczka z Centrum Medycznego Puławska:
Prawidłowe odżywianie polega na dostarczaniu organizmowi odpowiednich proporcji składników odżywczych, takich jak białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne w spożywanych produktach. Najlepiej codziennie jeść posiłki zawierające pieczywo, kaszę i inne produkty zbożowe, mięso, drób, ryby, owoce, warzywa, rośliny strączkowe oraz produkty mleczne. Dietę warto wzbogacić o kwasy nienasycone występujące w rybach i niektórych olejach, np. lnianym, z wiesiołka, z orzechów włoskich. Warzywa powinny być różnorodne i spożywane w ilości około pół kilograma dziennie. Najmniej ilościowo dostarczamy organizmowi witamin i składników mineralnych. Nie oznacza to jednak, że pełnią one mniej ważne role w organizmie człowieka. Należy pamiętać, że głównym źródłem witamin i składników mineralnych jest pożywienie, gdyż organizm człowieka nie ma możliwości ich wytwarzania w odpowiedniej ilości.
Czym są witaminy i dlaczego są tak bardzo potrzebne dla zdrowia?
Witaminy nie są źródłem energii ani materiałem budulcowym. Są to organiczne związki, które są niezbędne do procesów metabolicznych zachodzących w organizmie. Uczestniczą w przemianie tłuszczów i węglowodanów w energię, biorą udział w procesie odnowy uszkodzonych tkanek, tworzeniu hormonów, przeciwciał, krwinek. Ponadto niektóre z nich są składnikami koenzymów, czyli takich cząsteczek, bez których nie mogłoby zajść wiele reakcji. Witaminy dzielimy na rozpuszczalne w wodzie (witamina C, witaminy z grupy B) i rozpuszczalne w tłuszczach (witaminy A, D, E, K). Witaminy rozpuszczalne w wodzie są wydalane z moczem i muszą być systematycznie dostarczane z pełnowartościowego pożywienia. Te, które są rozpuszczalne w tłuszczach, mogą być magazynowane w niewielkich ilościach w organizmie (w wątrobie i tkance tłuszczowej). Dlatego zbyt duża ilość niektórych witamin może doprowadzić do hiperwitaminozy, a długotrwały brak określonej witaminy lub grup witamin powoduje awitaminozy.