Zjeść brewiarz w złotej oprawie

Mam takich książek kilka. I nie przeszkadza mi‚ że zawierają przepisy. Kuchnia to dla mnie miejsce bez znaczenia.

Publikacja: 25.04.2009 00:58

praca zbiorowa "Il Libro d’Oro del Cioccolato" Mondadori Electa‚ Milano 2007

praca zbiorowa "Il Libro d’Oro del Cioccolato" Mondadori Electa‚ Milano 2007

Foto: Rzeczpospolita

Jestem wielce zadowolony‚ jeśli uda mi się w niej zrobić kawę. Innego dla niej przeznaczenia nie znajduję. A takie wydawnictwa uwielbiam i zbieram.

To albumy z cudownymi zdjęciami robionymi przez najwybitniejszych artystów. „Il Libro d’Oro del Cioccolato” – „Złota księga czekolady” – zawiera ich kilkaset. Sama księga liczy sobie ponad 700 stron.

Zeszłej jesieni stałem przed witryną księgarni w Sienie i pożerałem oczyma okładkę z fakturą w kształcie tabliczki czekolady ze złotą półobwolutą. W dodatku brzegi stron książki były pozłacane. Przypominała stary brewiarz. Kupiłem i od tej chwili cierpię katusze.

Cierpię‚ kiedy siadam w wolnej chwili i pożeram oczyma ilustracje. Ilustracje przedstawiające największy wynalazek ludzkości wszech czasów – czekoladę. W takich wydaniach i wariacjach‚ że dostaję gęsiej skórki. Przeklinam owych fotografów‚ którzy dzięki swojemu mistrzostwu potęgują moje frustracje.

Zastygam przy niektórych fotografiach na dłużej‚ a kiedy chcę przełknąć ślinę‚ czuję jedynie suchość. I chciałbym zastrzelić tego‚ kto powiedział‚ że na widok czegoś dobrego człowiek się ślini. I tego‚ kto wyprodukował czekoladowy batonik‚ po który zwykle sięgam.

A gdy już wyjdę z letargu‚ odkładam czekoladowy brewiarz na półkę z płonną nadzieją‚ że jego grzbietu nie zauważę.

Osobom bardziej odpornym na takie zmysłowe przeżycia wydawnictwo to gorąco jak czekolada w płynie polecam. Tym mojego pokroju radzę się ograniczyć do tego tekstu.

Jestem wielce zadowolony‚ jeśli uda mi się w niej zrobić kawę. Innego dla niej przeznaczenia nie znajduję. A takie wydawnictwa uwielbiam i zbieram.

To albumy z cudownymi zdjęciami robionymi przez najwybitniejszych artystów. „Il Libro d’Oro del Cioccolato” – „Złota księga czekolady” – zawiera ich kilkaset. Sama księga liczy sobie ponad 700 stron.

Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem
Kultura
Meksyk, śmierć i literatura. Rozmowa z Tomaszem Pindlem
Kultura
Dzień Dziecka w Muzeum Gazowni Warszawskiej
Kultura
Kultura designu w dobie kryzysu klimatycznego
Kultura
Noc Muzeów 2025. W Krakowie już w piątek, w innych miastach tradycyjnie w sobotę
Kultura
„Nie pytaj o Polskę": wystawa o polskiej mentalności inspirowana polskimi szlagierami
Kultura
Złote Lwy i nagrody Biennale Architektury w Wenecji