Swoje cudowne właściwości, znane od wieków w rejonie śródziemnomorskim, pomidory zawdzięczają likopenowi, pigmentowi nadającemu im kolor czerwony. Jest on przy okazji silnym przeciwutleniaczem hamującym działanie złego cholesterolu, który odpowiada za miażdżycowe zmiany w tętnicach i prowadzi do zawału serca.
Naukowcy z Cambridge University o skuteczności pomidorów przekonali się, prowadząc badania z udziałem 150 pacjentów cierpiących na choroby serca. Zażywali oni stworzony przez badaczy preparat o nazwie Ateronon, będący ekstraktem z pomidorów. Po ośmiu tygodniach okazało się, że pomidorowa tabletka zredukowała utlenianie się złego cholesterolu we krwi niemal do zera.
Dr Peter Kirkpatrick z Addenbrooke’s Hospital w Cambridge, który ma kierować kolejną fazą badań, uważa, że nowa pigułka może okazać się nawet bardziej skuteczna niż popularne statyny, które stosuje się do zmniejszania poziomu złego cholesterolu. Naukowcy zaznaczają jednak, że udowodnienie skuteczności aterononu wymaga jeszcze kilku testów klinicznych.