Biotechnologiczna insulina ludzka otrzymana na drodze inżynierii genetycznej.
W 100 proc. odpowiadająca hormonowi wytwarzanemu przez trzustkę człowieka.
[srodtytul]Insulinooporność[/srodtytul]
Sytuacja, w której dochodzi do osłabionego działania insuliny na komórki mięśni i tkanki tłuszczowej, jest główną przyczyną cukrzycy typu 2.
[srodtytul]Nadciśnienie tętnicze[/srodtytul]
Ciśnienie przekraczające prawidłowe wartości ciśnienia tętniczego krwi, tj. ciśnienia wywieranego przez krew na ściany serca i naczyń krwionośnych; ciśnienie tętnicze wyraża się dwiema wartościami: ciśnienia skurczowego i rozkurczowego.
[srodtytul]Nefropatia cukrzycowa[/srodtytul]
Późne powikłanie cukrzycy powstające na skutek uszkodzenia małych naczyń krwionośnych kłębuszków nerkowych, objawia się białkomoczem i prowadzi w konsekwencji do zaburzenia funkcji oraz niewydolności nerek, w krajach rozwiniętych stanowi główną przyczynę niewydolności nerek.
[srodtytul]Neuropatia cukrzycowa[/srodtytul]
Późne powikłanie cukrzycy wynikające z uszkodzenia małych naczyń krwionośnych odżywiających nerwy, prowadzi w konsekwencji do upośledzenia funkcji nerwów.
[srodtytul]Polidypsia[/srodtytul]
Zwiększone pragnienie jest jednym z objawów podwyższonego poziomu glukozy we krwi.
[srodtytul]Poliuria[/srodtytul]
Inaczej wielomocz, czyli zwiększona ilość oddawanego moczu, jest jednym z objawów podwyższonego poziomu glukozy we krwi.
[srodtytul]Retinopatia cukrzycowa[/srodtytul]
Powikłanie cukrzycy, które wynika z uszkodzenia małych naczyń krwionośnych siatkówki oka, może prowadzić w efekcie do upośledzenia wzroku, w krajach rozwiniętych stanowi główną przyczynę ślepoty.
[srodtytul]Samokontrola[/srodtytul]
Określenie na samodzielne kontrolowanie przez pacjenta pomiarów poziomu glukozy we krwi za pomocą glukometru. Samokontrola jest bardzo istotnym składnikiem leczenia.
[srodtytul]Stopa cukrzycowa[/srodtytul]
Powikłanie cukrzycy dotyczące stóp, które powstaje w następstwie zmian w naczyniach krwionośnych i nerwach spowodowanych niewyrównaną cukrzycą.
[srodtytul]Wymiennik węglowodanowy WW[/srodtytul]
1 WW jest to taka ilość danego produktu żywnościowego, podana w gramach lub miarach gospodarczych, która zawiera 10 g węglowodanów przyswajalnych przez organizm.
[srodtytul]Zespół metaboliczny[/srodtytul]
Cechuje się współwystępowaniem otyłości, zaburzeń lipidowych, nadciśnienia tętniczego oraz zaburzeń gospodarki węglowodanowej (cukrzyca typu 2 lub stany przedcukrzycowe). Przyczyną tych schorzeń jest insulinooporność, która jest uważana za główny czynnik ryzyka cukrzycy i przyczynę wzrostu ryzyka choroby serca.
oprac. dr n. med. Paweł Luźniak, adiunkt w Katedrze i Klinice Chorób Wewnętrznych i Diabetologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, specjalista diabetolog
[i]Paweł Luźniak jest adiunktem w Katedrze i Klinice Chorób Wewnętrznych i Diabetologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, absolwentem Akademii Medycznej w Warszawie. Posiada specjalizację w zakresie chorób wewnętrznych i diabetologii.
W klinice odpowiedzialny jest za prowadzenie dydaktyki dla studentów oraz lekarzy specjalizujących się w diabetologii.
W pracy naukowej szczególnie interesuje się problematyką dotyczącą epidemiologii powikłań cukrzycy. Jest autorem 40 publikacji.[/i]