Cava to nie kopia szampana

Kto nie boi się wyjść poza utarte winne szlaki, pewnie wznosił toast za nowy rok nie szampanem, ale równie elegancką katalońską cavą.

Aktualizacja: 02.01.2015 08:10 Publikacja: 02.01.2015 07:21

Cava to nie kopia szampana

Foto: Rzeczpospolita

Tradycjonalistom (i snobom) przypomnę tylko, że cava to nie żadna kopia czy podróbka trunku z Szampanii. To jego zadziorna kuzynka, produkowana tą samą méthode champenoise, ale z innych odmian winogron – macabeo, parellady i xarel-lo. W rezultacie nasza Katalonka ma miły owocowy smak i charakterystyczny, delikatnie maślany lub, jak to wolą inni, tostowy zapach. I to w jej ojczyźnie dzisiaj się zatrzymamy.

Katalonia to nie tylko Priorat z jego najwyżej (DOC – Denominación de Origen Calificada) sklasyfikowanymi winami czy Penedes. Oprócz nich to jeszcze dziewięć innych wydzielonych apelacji, a wśród nich Terra Alta. Jest to najwyżej położony (od 350 do 550 m n.p.m.) region winny w Katalonii.

Tylko 9 zł z Płatnościami powtarzalnymi

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem
Materiał Promocyjny
VI Krajowe Dni Pola Bratoszewice 2025
Kultura
Meksyk, śmierć i literatura. Rozmowa z Tomaszem Pindlem
Kultura
Dzień Dziecka w Muzeum Gazowni Warszawskiej
Kultura
Kultura designu w dobie kryzysu klimatycznego
Materiał Promocyjny
Cyberprzestępczy biznes coraz bardziej profesjonalny. Jak ochronić firmę
Kultura
Noc Muzeów 2025. W Krakowie już w piątek, w innych miastach tradycyjnie w sobotę
Materiał Promocyjny
Pogodny dzień. Wiatr we włosach. Dookoła woda po horyzont