Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 02.01.2015 08:10 Publikacja: 02.01.2015 07:21
Foto: Rzeczpospolita
Tradycjonalistom (i snobom) przypomnę tylko, że cava to nie żadna kopia czy podróbka trunku z Szampanii. To jego zadziorna kuzynka, produkowana tą samą méthode champenoise, ale z innych odmian winogron – macabeo, parellady i xarel-lo. W rezultacie nasza Katalonka ma miły owocowy smak i charakterystyczny, delikatnie maślany lub, jak to wolą inni, tostowy zapach. I to w jej ojczyźnie dzisiaj się zatrzymamy.
Katalonia to nie tylko Priorat z jego najwyżej (DOC – Denominación de Origen Calificada) sklasyfikowanymi winami czy Penedes. Oprócz nich to jeszcze dziewięć innych wydzielonych apelacji, a wśród nich Terra Alta. Jest to najwyżej położony (od 350 do 550 m n.p.m.) region winny w Katalonii.
4 czerwca w siedzibie Instytutu Wzornictwa Przemysłowego w Warszawie odbyła się Gala Finałowa 18. edycji konkurs...
Panoramiczna wystawa stu lat sztuki rumuńskiej w MCK w Krakowie jest pierwszym w Polsce tak obszernym pokazem ki...
Ewa Dałkowska, jedna z najwybitniejszych aktorek swojego pokolenia, odeszła po ciężkiej chorobie w wieku 78 lat.
Polski bank z wyróżnieniem w kategorii Metaverse. Międzynarodowe jury doceniło innowacyjną kampanię Pekao dla młodych klientów.
Wojciech Chmielarz, gwiazda polskich powieści kryminalnych, w podkaście „Rzecz o Książkach” opowiada o swoim naj...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas